Οι ΑΠΕ έσπασαν -για πρώτη φορά- την πρωτοκαθεδρία του λιγνίτη στην Ελλάδα

Περισσότερα γιγαβάτ από ό,τι τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια λιγνίτη παρήγαγαν για πρώτη φορά οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Απρίλιο οι ΑΠΕ παρήγαγαν περίπου 850 Γιγαβατώρες ή 30% της συνολικής παραγωγής. Κατά το ίδιο διάστημα, ο λιγνίτης κάλυψε το 28% της συνολικής παραγωγής ή 792 GWh.

Το φυσικό αέριο κάλυψε το 26% της συνολικής παραγωγής ή 726 GWh, τα υδροηλεκτρικά παρήγαγαν 423 GWh ή το 15% επί του συνόλου, ενώ οι πετρελαιογεννήτριες δεν «μπήκαν» στο συνδεδεμένο σύστημα.

Η «πρωτιά» των ΑΠΕ αποδίδεται στην κάθετη μείωση της συνολικής παραγωγής (και κατανάλωσης εφόσον δεν αποθηκεύεται) ηλεκτρικής ενέργειας η οποία τον Απρίλιο διαμορφώθηκε σε 2.800 Γιγαβατώρες για να διαμορφωθεί σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Παρότι στο τετράμηνο η μείωση της ζήτησης τον Απρίλιο επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, η συνολική υποχώρηση διαμορφώνεται σε 6,7% και προέρχεται, κυρίως το δίκτυο Χαμηλής Τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις).

Αντιθέτως, η κατανάλωση στην Υψηλή Τάση (βιομηχανίες) για τρίτο συνεχόμενο μήνα συνεχίζει να αυξάνεται με μέσο ρυθμό της τάξης του 3% (τον Απρίλιο κατά 3,3%), κάτι που σημαίνει ότι κάποιες γραμμές παραγωγής επαναλειτουργούν.

Σε αυτό το περιβάλλον, η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια τις ώθησε στην πρώτη θέση σε επίπεδο μηνιαίας ηλεκτροπαραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονάδες ΑΠΕ κατέγραψαν το ιστορικό υψηλό τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015 με περίπου 950 GWh κάθε μήνα, αλλά τότε η λιγνιτική παραγωγή ήταν υπερδιπλάσια.

Το μερίδιο λιγνίτη «κουτσούρεψε» το φυσικό αέριο που αύξησε την παραγωγή του κατά 165% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2015 κυρίως χάρη στη μείωση του κόστους εισαγωγής της πρώτης ύλης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση