ΟΙ ΑΠΕ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ ΚΑΤΑ 1,3 ΤΡΙΣ. ΕΩΣ ΤΟ 2030

Η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ κατά 36% στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα, μέχρι το 2030, θα ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1,1% (περίπου 1,3 τρισ. δολάρια) σύμφωνα με νέα ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού ΑΠΕ (IRENA).

Αναλυτικότερα, στην ανάλυσή του ο IRENA παραθέτει τις εκτιμήσεις του για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της ανάπτυξης των ΑΠΕ, περιγράφοντας παράλληλα τα οφέλη που θα υπάρξουν από τον διπλασιασμό του συνολικού μεριδίου των ΑΠΕ ως το 2030.

Κατά τον IRENA, η χώρα που θα δει τη μεγαλύτερη επίδραση στο ΑΕΠ μέσω της αύξησης των ΑΠΕ είναι η Ιαπωνία με 2,3%, και ακολουθούν η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γερμανία, το Μεξικό, η Ν. Αφρική και η Ν. Κορέα με 1%.

Στο κομμάτι της απασχόλησης, προβλέπεται η αύξηση των θέσεων εργασίας από τα 9,2 εκατ. που είναι σήμερα στα 24 εκατ. ως το 2030.

«Η πρόσφατη συμφωνία του Παρισιού έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις χώρες να δράσουν και άμεσα να προωθήσουν την απανθρακοποίηση του τομέα της ενέργειας», δηλώνει ο Adnan Z. Amin, Γενικός Διευθυντής του IRENA.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η εν λόγω ανάλυση παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι επιτυγχάνοντας την αναγκαία ενεργειακή μετάβαση θα μπορέσουμε όχι μόνο να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά και να τονώσουμε την παγκόσμια οικονομία, να ενισχύσουμε την απασχόληση και να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση