Οι ΑΠΕ «συγκράτησαν» τις εκπομπές CO2 το 2015

Ζωτικής σημασίας αποδείχθηκε ο κλάδος των ΑΠΕ για τη διατήρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σταθερά επίπεδα, τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Αναλυτικότερα, το 2015, οι εκπομπές CO2 ανήλθαν σε 32,1 δισ. τόνους, παραμένοντας στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2013, καθώς οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη –οι ΗΠΑ και η Κίνα- μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τον ενεργειακό κλάδο.

co2

Στην Κίνα, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 1,5%, επειδή η χρήση του άνθρακα περιορίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, οι εκπομπές των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2% της αύξησης της χρήσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Παρόλα αυτά, η βελτίωση που παρατηρείται στις δύο χώρες αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εκπομπών στις υπόλοιπες ασιατικές αναπτυσσόμενες οικονομίες και τη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, η άνοδο των εκπομπών CO2 ήταν μέτριας κλίμακας, σχολιάζει ο IEA.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι ΑΠΕ αντιπροσώπευσαν περίπου το 90% της νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2015 και έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην αποσύνδεση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την οικονομική ανάπτυξη. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αιολικά πάρκα αντιπροσώπευαν πάνω από το ήμισυ της νέας παραγωγής ηλεκτρισμού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση