Οι αρκούδες επέστρεψαν στο όρος Πάικο μετά από δέκα χρόνια και έφαγαν 40 κιλά μέλι (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και κυρίως οι μελισσοκόμοι με την εμφάνιση αρκούδων στις πλαγιές του όρους Πάικο, στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς, στην ευρύτερη περιοχή της Γουμένισσας. Η παρουσία τους σημαδεύτηκε με την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε μελίσσια. Όπως εκτιμάται, κατέστρεψαν 15 έως 20 μελίσσια, τρώγοντας 40 κιλά μέλι!

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, τον Φεβρουάριο εντοπίστηκε μια αρκούδα να κινείται προς το χωριό Ομαλό του δήμου Παιονίας. Επίσης, μια δεύτερη πιθανόν με τα δύο μικρά της βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Γουμένισσας που γειτνιάζει με το δάσος όπου οι μελισσοκόμοι αντίκρισαν κατεστραμμένα τα μελίσσια τους.

Η παρουσία της μίας από τις αρκούδες που προκάλεσε ζημιές καταγράφηκε με θερμοκάμερα πριν από 15 ημέρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουμένισσας «Άγιος Τρύφων» Αστέριο Τάτση, από τον Φεβρουάριο οι αρκούδες πηγαινοέρχονται στον ορεινό όγκο του Πάικου, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές αρχές και τους κατοίκους.

Από τα μέσα Μαρτίου δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής. Ωστόσο, οι σοβαρές ζημιές στους μελισσοκόμους έχουν σημάνει συναγερμό στο δασαρχείο Πολυκάστρου. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», Γιώργο Θεοδωρίδη, τελευταία εμφάνιση αρκούδας στην περιοχή καταγράφηκε πριν από 10 χρόνια.

Με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ζημιών από άγρια ζώα στις καλλιέργειες, στη μελισσοκομία και στην κτηνοτροφία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας «Άγιος Τρύφων» διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση.

Ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΛΓΑ (Υποκατάστημα Θεσ/νίκης), του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας), της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και του έργου LIFE ARCPROM.

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, στις 17:00, στο γραφείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουμένισσας (έναντι Δημαρχείου Γουμένισσας).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση