Οι αφανείς ήρωες πίσω από τις φλόγες στην Αττική

του Νίκου Αβουκάτου

Έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες για τρία 24ωρα στη μεγάλη πυρκαγιά του Κάλαμου, στην Αττική. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων. Τα έβαλαν με τον εχθρό τους για ακόμη μια φορά και κατέβαλαν, μαζί με εθελοντές αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις, υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να τιθασεύσουν την πύρινη ορμή του.

Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, με 14 εξειδικευμένα μέλη, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς, που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα και κατάστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερες από 20 οικίες. «Ως φύλακες του δάσους σπεύσαμε να συνδράμουμε την Πυροσβεστική. Με τα εξειδικευμένα μέλη του Ομίλου, η Ομάδα Άμεσης Κρούσης έδωσε σκληρό αγώνα», λέει στη Greenagenda.gr ο Δημήτρης Γιάννης, πρόεδρος του Ομίλου.

1

Με τα ιδιόκτητα πυροσβεστικά οχήματά τους, ενίσχυσαν τις επίγειες δυνάμεις. Στο συμβάν του Κάλαμου ενέργησε ένα όχημα Α τύπου με δεξαμενή 1 τόνου νερού και τις τρεις ημέρες εξέλιξης του συμβάντος, με τριμελές πληρώματα 24ης βάρδιας έκαστο. Την τρίτη ημέρα όταν το μέτωπο είχε πορεία προς τον κύριο όγκο τής Πάρνηθας οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με ένα ακόμα όχημα Δ` τύπου με χωρητικότητα 12 τόνων νερού. Παράλληλα περιπολούσαν τρία ακόμα οχήματα στην ευρύτερη περιοχή του τομέα ευθύνης του Ομίλου.

Το σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται εδώ και μια δεκαετία προκύπτει από την εμπειρία όλων αυτών των ετών, μαζί με την έγκαιρη ειδοποίηση των αρμοδίων αρχών, των φορέων και υπηρεσιών, επεμβαίνοντας επικουρικά σε κάθε είδους έκτακτες φυσικές καταστροφές. Αυτή η στρατηγική έχει αποφέρει στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας (όπου και είναι ο τομέας ευθύνης του Ομίλου) να διατηρεί ανέπαφο το φυσικό περιβάλλον της και κυρίως τον δασικό της πλούτο.

2

«Το έργο μας βασίζεται κυρίως στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή οποιαδήποτε φυσικής καταστροφής ενάντια στην ακεραιότητα του συνανθρώπου μας, του φυσικού πλούτου της χώρας μας, αλλά και των περιουσιών των πολιτών αυτής», σημειώνει ο κ. Γιάννης.

Η συμμετοχή των Φίλων του Δάσους στις μεγάλες πυρκαγιές (Πεντέλη `95 - Βόρειο ανατολική Αττική`96 – Πάρνηθα `97– Μικροχωρι `98) και εκατοντάδες άλλες μικρότερες μέσα στον τομέα δράσης τους, τους έχουν καταστήσει από τις εμπειρότερες εθελοντικές ομάδες, σύμφωνα με τους αρμοδίους φορείς. Καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου τα οχήματα διενεργούν συνεχείς περιπολίες στην περιοχή ευθύνης τους, με πιστοποιημένα πληρώματα έτοιμα να συνδράμουν τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα, τους ΟΤΑ αλλά και τη ΓΓΠΠ. Οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο την καρδιά της βορ. Ανατολικής Πάρνηθας και στο 28ο χιλ. Αθηνών - Αγ. Μερκουρίου, στην θέση Kατσιμίδη.

3

Σταθμός στην ιστορία του ομίλου ήταν και ο σεισμός του 1999 με συμμετοχή και υποβοήθηση των μελών του Ομίλου στη Ρικομέξ και στις πολυκατοικίες στη Μεταμόρφωση και τη Φιλαδέλφεια. Ακόμη, βρίσκονται σε συνεχή επικουρική προσφορά σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων και πλημμυρών που πλήττουν κάθε χρόνο τον τομέα τους, παραμένοντας, έτσι, σε συνεχή εγρήγορση.

seismos003 (2)

«Κάθε Έλληνας πολίτης που σέβεται και αγαπά το περιβάλλον, τη φύση, το δάσος και γενικά ό,τι υπάρχει και ζει μέσα σε αυτό, και θέλει να προσφέρει για αυτό, μπορεί να ενταχθεί στη δύναμη του Ομίλου Φίλων του Δάσους», καταλήγει ο κ. Γιάννης, υπενθυμίζοντας το σύνθημα της ομάδας: «Μη μένεις θεατής... Γίνε εθελοντής!».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση