Οι «γίγαντες» του πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση

Όλα τα μεγάλα και αρχαία δέντρα στον κόσμο βρίσκονται σε παρακμή. Οι Σεκόγιες, τα πανύψηλα, υπεραιωνόβια δέντρα με τον κοκκινωπό κορμό που κοσμούν τα δάση της  Καλιφόρνια, τα Μπαομπάμπς της Μαδαγασκάρης εκτιμάται ότι θα έχουν εξαφανιστεί πριν το τέλος του 21ου αιώνα.

Η υλοτομία, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και η κλιματική αλλαγή δίνουν στους «γίγαντες» απανωτά χτυπήματα.

Για τις Σεκόγιες οι επιστήμονες ανησυχούν τα τελευταία 4 χρόνια λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για τα νεότερα δένδρα να φθάσουν το ύψος και την ηλικία των προκατόχων τους.

Σύμφωνα με έρευνα δύο είδη ενδημικά Μπομπάμπς της Μαδαγασκάρης θα χάσουν μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ενδιαιτημάτων τους στα επόμενα 70 χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής και ανθρώπινης ανάπτυξης . Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή θα συρρικνώσει το βιότοπο του πρώτου είδους από περίπου 21.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μόλις πάνω από 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2080.

 

BAOMBABS

Με βάση τα μοντέλα της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή των ειδών για τα υψηλά επίπεδα των βροχοπτώσεων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κατανομή του δεύτερου είδους θα συρρικνωθεί σε μόλις 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι το 2050.

Τα μεγάλα αιωνόβια δέντρα  έχουν ένα σημαντικό ρόλο  στο οικοσύστημα. Αυτά τα μεγάλα, παλαιά δέντρα, επηρεάζουν το νερό και τη διανομή των θρεπτικών συστατικών, και παρέχουν τροφή και καταφύγιο για την άγρια ζωή σημειώνουν οι επιστήμονες

«Η κλιματική αλλαγή  δεν βοηθά  στη φυσιολογική ανάπτυξη των δένδρων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λίντενμαγιερ  από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ανησυχητικές απώλειες των μεγάλων δέντρων, που κυμαίνονται από 100 έως 300 ετών, σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης ξηρασίας συνθέτουν τις φυσικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα δέντρα. «Για παράδειγμα, η μείωση των βροχοπτώσεων στα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της Αυστραλίας εξασθενούν τα μεγάλα αιωνόβια δέντρα.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση