Οι δέκα περιβαλλοντικές πληγές που θεραπεύτηκαν από το 2016 στον δήμο Παύλου Μελά (φωτο)

Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα και την έλευση του Απρίλη 2018, ολοκληρώθηκε η αποξήλωση και απομάκρυνση 1.770 κιλών επικίνδυνου αμιάντου από αυθαίρετο παράπηγμα στη συνοικία των Ανθοκήπων, το νοτιότερο σημείο της Ευκαρπίας, δίπλα στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και πολύ κοντά στον περιφερειακό δρόμο, στο ύψος της γέφυρας της οδού Λαγκαδά, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Παύλου Μελά.

Αφού λοιπόν πραγματοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες με την έγκριση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μετά την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών, ακολούθησε η κατεδάφιση του αυθαίρετου παραπήγματος και ο καθαρισμός της περιοχής, με την άριστη συνέργεια των Τμημάτων Περιβάλλοντος και Καθημερινότητας – Άμεσης Επέμβασης, παρουσία των Εντεταλμένων Σάκη Λαζαρίδη και Δημήτρη Αθάνατου και εκδόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό καθαρότητας του χώρου.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς με τη νέα αυτή σημαντική παρέμβαση αποκαταστάθηκε άλλη μία αυθαιρεσία, αναβαθμίζεται ο δημόσιος χώρος και επιτυγχάνεται η ασφάλεια και υγιεινή των πολιτών.

Και ενώ καθημερινές είναι οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της κοινόχρηστης γης (Καθαριότητα, αποψίλωση, κλαδέματα, απομάκρυνση μπαζών, συντηρήσεις), συνολικά 10 είναι οι περιβαλλοντικές πληγές που θεραπεύτηκαν στο Δήμο Παύλου Μελά, από το Σεπτέμβριο του 2016 και συγκεκριμένα:

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

Κατεδαφίστηκε κτίριο πληγή, κέντρο χρήσης - διακίνησης ναρκωτικών στα Νεόκτιστα Σταυρούπολης, δίπλα στην είσοδο του Ψ.Ν.Θ.

Κατεδαφίστηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, κτίριο πληγή που σκορπούσε το φόβο ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, στα Νεόκτιστα Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, ακριβώς απέναντι από την Κεντρική είσοδο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε απόσταση αναπνοής από την οδό Λαγκαδά και στην αρχή μιας ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Οι συνεχείς καταγγελίες και οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η χρόνια εγκατάλειψη που το είχε καταστήσει απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, οδήγησαν τους ιδιοκτήτες και το Δήμο, να συνεργαστούν ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά και τεχνικά εμπόδια και να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη σοβαρή αυθαιρεσία.

2 prsixiatreio1

2 psixiatreio2

2 psixiatreio3

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Απομακρύνθηκαν από το Δήμο Παύλου Μελά μπαζοαπορρίμματα πολλών ετών δίπλα στη σχολική αυλή των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Καθαρίστηκε μια άτυπη χωματερή, με μπαζοαπορρίμματα πολλών ετών, δίπλα στη σχολική αυλή των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, της πολυπληθέστερης σχολικής μονάδας του Δήμου Παύλου Μελά (πάνω από 1.500 μαθητές φοιτούν στα ΕΠΑΛ και στο 13ο Δημοτικό Σταυρούπολης). Οι πολίτες εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για την εστία μόλυνσης που γιγαντώθηκε στη νοτιοανατολική πλευρά του σχολικού συγκροτήματος με μπάζα, ογκώδη, κλαδέματα, αδρανή υλικά, κάθε λογής απόβλητα, που συσσωρεύτηκαν εδώ και πολλά χρόνια και έφθαναν μέχρι τα κάγκελα του σχολείου, κάτι που ήταν ορατό από εκπαιδευτικούς και μαθητές, σε κάθε διάλειμμα και δράση στους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους.

3 EPAL1

3 EPAL2

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Αποξηλώθηκαν τα επικίνδυνα αμιαντούχα απόβλητα του εργοστασίου Χίτζου δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου 700 μαθητών

Ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 και ολοκληρώθηκε μετά από 5 ημέρες η αποξήλωση και απομάκρυνση 80 τόνων επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας Χίτζου που βρίσκεται δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο)700 και πλέον μαθητών. Τα αμιαντούχα υλικά συσκευάστηκαν σε ασφαλείς μεγάλους σάκους και φορτώθηκαν σε 5 μεγάλα φορτηγά για τον τελικό προορισμό που είναι Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων της Γερμανίας.

Στην αρχική μελέτη και χρηματοδότηση εκτιμήθηκαν τα αμιαντούχα υλικά σε περίπου 80 τόνους, που τελικά σύμφωνα με τα ζυγολόγια είναι περίπου 120 τόνοι, γιατί υπάρχει πρόσμιξη με άλλα υλικά και δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός τους.

Οι 40 τόνοι αμιαντούχων υλικών θα παραμείνουν συσκευασμένοι μέσα στο πρώην εργοστάσιο Χίτζου μέχρι να γίνει τροποποίηση της σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, φορέα υλοποίησης του έργου, για να χρηματοδοτηθεί η απομάκρυνσή τους από το Πράσινο Ταμείο.

4 XITZOU1

4 XITZOU2

4 XITZOU3

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2017

Παρέμβαση σε διατηρητέο κτίριο – άντρο ανομίας, στην Τερψιθέα δίπλα στο Ι.Κ.Α. Σταυρούπολης

Καθαρίστηκε, απολυμάνθηκε και ασφαλίστηκε το ιδιωτικό οικόπεδο και το διατηρητέο κτίριο που βρίσκονται στην οδό Αγίας Τριάδος 1 και Μ. Αλεξάνδρου δίπλα στο κατάστημα του Ι.Κ.Α. Σταυρούπολης, στην περιοχή της Τερψιθέας της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρούπολης.

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος είχε μετατραπεί σε άντρο ανομίας, προκαλώντας το φόβο στους διερχόμενους, ενώ η χρόνια εγκατάλειψη το είχε καταστήσει και εστία μόλυνσης – απειλή για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

5 TERPSITHEA1

5 TERPSITHEA2

 

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

Μετά από 20 χρόνια καθαρίστηκε το αυθαίρετο παλιατζίδικο - εστία μόλυνσης στην οδό Ακριτών Σταυρούπολης, κοντά στη Μονή Λαζαριστών και τα ΕΠΑΛ

Παρέμβαση στο γνωστό πωλητήριο – ανταλλακτήριο μεταχειρισμένων πατζουριών και άλλων κουφωμάτων της γωνίας Ακριτών και Σολωμού, στα σύνορα του Δήμου Παύλου Μελά με τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, μια επικίνδυνη εστία μόλυνσης και ρύπανσης, μια χωματερή σε λειτουργία μέσα στην καρδιά της πόλης, με εξόφθαλμα αυθαίρετες και αντιαισθητικές κατασκευές, που εδώ και δύο ολόκληρες δεκαετίες παρακολουθούσαν, ανήμποροι να αντιδράσουν, οι εκατοντάδες διερχόμενοι.

Η Επιχείρηση … ανάκτησης του δημόσιου χώρου που είχε καταπατηθεί με την ανοχή και την αδιαφορία της Πολιτείας, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε, με την αποξήλωση, κατεδάφιση και απομάκρυνση των υλικών (περισσότεροι από 150 τόνοι ογκώδη, επικίνδυνα υλικά και σκουπίδια), που υπήρχαν στον συγκεκριμένο χώρο.

6 PANTZOURIA1

6 PANTZOURIA2

6 PANTZOURIA3

 

ΜΑΙΟΣ 2017

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των αμιαντούχων υλικών από το ΚΑΝ ΚΑΝ στα Μετέωρα Πολίχνης

Ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες αποξήλωσης και απομάκρυνσης των επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών από το εγκαταλελειμμένο πρώην Κέντρο Διασκέδασης ''ΚΑΝ-ΚΑΝ'', που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακροπόλεως και Ανδρέα Παπανδρέου στα Μετέωρα.

Συνολικά αποξηλώθηκαν 750 τ.μ. αμιάντου από τη σκεπή και από το εσωτερικό του κτιρίου. Στο επόμενο χρονικό διάστημα οι Υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά δρομολογούν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της επικινδυνότητας του κτιρίου και την οριστική λύση του προβλήματος που ταλαιπωρεί τους κατοίκους των Μετεώρων για περισσότερο από μια εικοσαετία.

7 KANKAN1

7 KANKAN2

7 KANKAN3

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

Απομάκρυνση επικίνδυνου παραπήγματος με αμιαντούχα υλικά στη Σταυρούπολη

Απομακρύνθηκαν τα επικίνδυνα αμιαντούχα υλικά από παράπηγμα επί της οδού Λαγκαδά στη Σταυρούπολη, στο ύψος της Ομόνοιας και αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών αδειών μέσω συμβεβλημένης πιστοποιημένης εταιρείας. Στη συνέχεια γκρεμίστηκε η κατασκευή, ενώ ακολούθησαν εργασίες καθαρισμού του χώρου.

8 amiantos omonoia1

8 amiantos omonoia2

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Ζωντάνεψε εγκαταλελειμμένος δημόσιος αστικός χώρος πρασίνου 4,4 στρεμμάτων δίπλα σε Μονή Λαζαριστών και ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Αποκαταστάθηκε ο δημόσιος αστικός χώρου πρασίνου 4,4 στρεμμάτων στην Τερψιθέα της Σταυρούπολης, στο νοτιοδυτικό άκρο του Δήμου, δίπλα στην οδό Ακριτών Σταυρούπολης, ο οποίος παρέμενε για περισσότερα από δέκα χρόνια εγκαταλελειμμένος, αφιλόξενος, σκοτεινός, τόπος εναπόθεσης κάθε είδους απορριμμάτων και οικοδομικών υλικών, στοιχεία που υποβάθμιζαν τη γύρω αστική περιοχή. Πραγματοποιήθηκαν κλαδέματα, αποψίλωση χόρτων και καθαρισμός, τοποθέτηση φωτισμού, διαμόρφωση εισόδων, τοποθέτηση συμπληρωματικών κρασπέδων, αποκατάσταση φρεατίων υδροσυλλογής και αγωγών ομβρίων υδάτων, αντικατάσταση σχαρών, εξομάλυνση επιφανειών, βελτίωση υπαρχόντων διαδρόμων περιπάτου.

Ο χώρος θα λειτουργήσει ως ανάσα πρασίνου και τοπικός πυρήνας συγκέντρωσης και επικοινωνίας, πόλος έλξης πολιτιστικών, κοινωνικών, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, βελτιώνοντας το περιβάλλον ζωής των κατοίκων.

9 AKRITON1

9 AKRITON2

9 AKRITON3

9 AKRITON4

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Τέλος ο ρυπογόνος αμίαντος από τη γειτονιά του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης

Οριστική λύση δόθηκε σε ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολούσε τη μαθητική κοινότητα του 6ου δημοτικού σχολείου Σταυρούπολης, του 6ου νηπιαγωγείου Σταυρούπολης, αλλά και τους κατοίκους της γύρω περιοχής, με την αποξήλωση του παραπήγματος που αποτελούνταν από τον επικίνδυνο αμίαντο.

Στις εργασίες που εκτελέστηκαν, αφού απομακρύνθηκε ο επικίνδυνος αμίαντος, καθαρίστηκε το υπέδαφος και μεταφέρθηκε στο χώρο νέο χώμα, ενώ ακολούθησαν και σχετικές φυτεύσεις για να αποδοθεί ένας ολοκληρωμένος χώρος πρασίνου στη γειτονιά. Το σημείο βρίσκεται στο πάρκο της οδού Μπουμπουλίνας απέναντι από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πάρκο είχε υιοθετηθεί πριν από περίπου ένα χρόνο από τους μαθητές του σχολείου, αναδεικνύοντας περισσότερο το πρόβλημα της γειτονιάς τους.

10 amiantos6odimotiko1

10 amiantos6odimotiko5

10 amiantos6odimotiko6

10 6odimotiko2

10 6odimotiko1

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση