Οι δήμοι η «καρδιά» της διαχείρισης απορριμμάτων

του Θοδωρή Καραουλάνη

Το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι ένα: η αυτοδιοίκηση πρέπει να «τρέξει» να ωριμάσει έργα και να τα υλοποιήσει, γιατί αυτή είναι η «καρδιά» του νέου εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση αποβλήτων. Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι Αναπληρωτές Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης χθες, κατά τη σχετική συνένετυξη τύπου όπου ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση δρομολόγησε ήδη το σύνολο των πόρων του ΕΣΠΑ για έργα και μελέτες διαχείρισης απορριμάτων, όπως αναλυτικά παρουσιάσαμε χθες.

Σε σχετική ερώτηση της Greenagenda ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι «είναι πολύ κρίσιμο να κινητοποιήσουμε, να ενεργοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που έχουν συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για την υλοποίηση έργων σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων».

Και πρόσθεσε ότι δίνονται πόροι όχι μόνο από το σχετικό τομεακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα που αφορούν κάθε περιοχή της χώρας (τα οποία έχουν χρηματοδοτικά τη μερίδα του λέοντος στα έργα και μελέτες απορριμμάτων), αλλά ακόμη και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Έρευνα, Καινοτομία», αναφερόμενος στην προαναγγελία που έκανε για έκδοση πρόσκλησης από το ΕΠΑΝΕΚ τον Σεπτέμβρη προς τους δήμους όλης της χώρας για Πράσινα Σημεία, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο η έμφαση που δώσανε και οι δύο Υπουργοί και η παριστάμενη αρμόδια για το ΕΣΠΑ ειδική γραμματέας Ευγενία Φωτονιάτα ήταν στην ανάγκη να κινητοποιηθούν άμεσα οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εκπονηθούν τα αναγκαία σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τουλάχιστον τρεις φορές οι καθένας τόνισαν ότι το μείζον πρόβλημα δεν είναι η εξεύρεση πόρων, αλλά η ωριμότητα των έργων, που αποτελεί αρμοδιότητα των ΟΤΑ, δηλαδή κυρίως των Δήμων – αλλά και των Περιφερειών.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της συζήτησης των Υπουργών με τους δημοσιογράφους, από την αρμόδια Ειδική Γραμματέα του ΕΣΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα ότι για την κύρια, μεγάλη πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ που ήδη «τρέχει» και έχει προϋπολογισμό 273 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν κατατεθεί συνολικά 166 προτάσεις οι οποίες αθροίζουν στο 1,5 δις ευρώ! Από μια πρώτη ανάγνωση λοιπόν προκύπτει ότι η διαθεσιμότητα των πόρων (273 εκ. ευρώ) δεν επαρκεί για τα προτεινόμενα από την αυτοδιοίκηση έργα (1,5 δις ευρώ) καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά – καλύπτεται σχεδόν ένα στα πέντε έργα. Όμως η Ευγενία Φωτονιάτα σημείωσε ότι η αλήθεια είναι διαφορετική, αν μπούμε σε βάθος και κάνουμε δεύτερη ανάγνωση. Από αυτές τις 166 προτάσεις, σημείωσε, οι 88 είναι  ανώριμες! «Ανώριμες για τη λογική και τη γλώσσα του ΕΣΠΑ σημαίνει ότι δε μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά. «Άρα η βασική πρώτη προτεραιότητα με ορίζοντα τριών ετών, είναι η διασφάλιση των πόρων που θα εξασφαλίσουν ότι κανένα ώριμο έργο στο κομμάτι της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων - αλλά και στο κομμάτι το πιο αποκεντρωμένο με  τα πράσινα σημεία και τα βιοαπόβλητα - δε θα μείνει απ’ έξω και θα υλοποιηθεί».

Ακόμη ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «το βασικό ζητούμενο δεν είναι η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, αλλά η ωριμότητα των προτάσεων οι οποίες κατατίθενται από τους φορείς. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα».

Μάλιστα ο Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας σε ερώτηση της greenagenda τόνισε σε σχέση με την ωρίμανση των μελετών ότι «η πρόσκληση των 10 εκατομμυρίων στην οποία αναφέρθηκα, ανταποκρίνεται στα αιτήματα πουν έχουν κατατεθεί από τους ίδιους τους φορείς. Δηλαδή οι ίδιοι οι φορείς οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις στη μεγάλη πρόσκληση των 273 εκατομμυρίων, οι ίδιοι οι φορείς συγκεντρώσαμε τα αιτήματά τους των ανώριμων προτάσεων που έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα και αυτά αθροίζουν σε ένα ποσό 10 εκατομμυρίων το οποίο απαιτείται για την ολοκλήρωση των σχετικών φακέλων». Και πρόσθεσε ότι «γι' αυτό και εκδώσαμε μια σχετική πρόσκληση. Από εκεί και πέρα όσο προχωράει και η διαδικασία αξιολόγησης και των υπολοίπων προτάσεων εφόσον υπάρχει και νέα ανάγκη για την παροχή στήριξης για τη μελετητική ολοκλήρωση των έργων αυτών, θα προχωρήσουμε και σε αντίστοιχη χρηματοδοτική ενίσχυση», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κύκλου χρηματοδότησης προς δήμους για μελέτες πάνω στη διαχείριση απορριμμάτων, αν προκύψει η ανάγκη.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως και μια πολιτική αιχμή που άφησε ο Αλέξης Χαρίτσης, η οποία μπορεί να αναγνωστεί ακόμη και ως προειδοποίηση προς τους ΟΤΑ. Αναφερόμενος στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικά αλλά και στο θέμα της Πελοποννήσου ειδικότερα, όπου εκκρεμεί ακόμη η υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ και η υπογραφή της λύσης διαχείρισης των απορριμμάτων, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι «όταν ζητάμε αρμοδιότητες, οι αρμοδιότητες συνεπάγονται και ευθύνες. Και αυτό αφορά τους πάντες. Αφορά βεβαίως και πρωτίστως την κεντρική κυβέρνηση. Αφορά όμως και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού οι οποίοι καλώς ζητούν αρμοδιότητες, καλώς πιέζουν προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης, του σχεδιασμού και της υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδίου, αλλά αυτό θα μου επιτρέψετε να πω θα πρέπει για να γίνει αυτό ο καθένας να αναλάβει και τις ευθύνες του και δυστυχώς στην περίπτωση της Πελοποννήσου δεν το έχουμε δει αυτό ακόμα να συμβαίνει».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση