Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για το Περιβάλλον

του Θοδωρή Καραουλάνη

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ενέργειας, όπως έγραψε ήδη η Greenagenda, κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αυτό να αναδεικνύεται από τα περισσότερα δημοσιεύματα, όμως έδωσε και ειδήσεις στον τομέα του περιβάλλοντος.

Γιατί είναι είδηση ο Πρωθυπουργός να αναφέρεται σε ολόκληρη την ατζέντα του Υπουργείου και να δίνει έμφαση σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ζητήματα. Και σε κάποια από αυτά να δεσμεύεται σε χρονοδιάγραμμα. Έστω και αν αυτό το χρονοδιάγραμμα υπερβαίνει τη θητεία της δικής του διακυβέρνησης…

Τι ανακοίνωσε λοιπόν ο Πρωθυπουργός για τα περιβαλλοντικά θέματα της χώρας, πού έδωσε έμφαση και σε ποιες δεσμεύσεις προxώρησε;

Για τα στερεά απόβλητα:
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αρχίζει μια νέα εποχή με νέα στρατηγική που αποτυπώνεται με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και τους αντιστοίχους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς (ΠΕΣΔΑ). Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πλέον δίνεται ρόλος και ευθύνη στον παραγωγό αποβλήτων αλλά και στον πολίτη, αλλά σημείωσε ότι τα στερεά απόβλητα αποτελούν και πολύτιμο πόρο, αναφέροντας ότι δίνεται βάρος σε αυτόν τον τομέα στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και δεσμεύθηκε ότι προωθείται γρήγορα ο νέος νόμος για την ανακύκλωση.

Για τα επικίνδυνα και τα βιομηχανικά απόβλητα:
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε και σε αυτό το θέμα στρεβλώσεις και παραλείψεις του παλαιού πολιτικού συστήματος. Σημείωση την ιδιαίτερη σημασία των υποδομών και της ορθολογικής διαχείρισης των επικίνδυνων και των βιομηχανικών αποβλήτων, θέτοντας τόσο το ζήτημα της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά τονίζοντας ιδιαίτερα το ζήτημα των ευρωπαϊκών προστίμων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η επίλυση του ζητήματος μπορεί να στηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ σε τοποθέτησή του αργότερα για το ίδιο θέμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οριστική επίλυση με τη χωροθέτηση και κατασκευή πέντε ή έξι, συνολικά, υποδομών (περιλαμβανομένης αυτής του Ασωπού) σε όλη τη χώρα, χωρίς όμως να δώσει ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιοχές.

Για τον Ασωπό:
Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε ο Πρωθυπουργός στο πρόβλημα του Ασωπού, μια περιοχή που ο ίδιος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει επισκεφθεί τόσο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όσο και παλαιότερα. Είπε χαρακτηριστικά ότι στον Ασωπό έγιναν μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα και ότι η περιοχή έχει αντιμετωπίσει απίστευτη αδράνεια και αδιαφορία. «Εμείς προχωρούμε σε εκτεταμένους περιβαλλοντικούς ελέγχους» σημείωσε χαρακτηριστικά και σε έργα αποκατάστασης των ρυπασμένων εδαφών και του υδροφορέα. Προανήγγειλε συγκεκριμένα νέα μονάδα επεξεργασίας υγρών και βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή, ως κομμάτι μιας συνολικής λύσης που θα έρθει μέσα από τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου, την οποία προχωρεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσα από σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με κοινοτική χρηματοδότηση.

Για τους δασικούς χάρτες:
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έγινε τιτάνια προσπάθεια από το Υπουργείο και έκανε ονομαστική αναφορά στην πολύτιμη συμβολή του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου στην ολοκλήρωση της σύνταξης, της ανάρτησης και της κύρωσης των δασικών χαρτών. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν μία εκκρεμότητα άνω των σαράντα ετών για τη χώρα και ότι με την ολοκλήρωσή τους οριοθετείται ο δασικός χώρος και η σχέση δάσους – αγροτικής εκμετάλλευσης. Σε μία έντονη μάλιστα αποστροφή του σημείωσε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, σε αντίθεση με τη σημερινή που δίνει λύσεις.

Για τις ΑΠΕ:
Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη επενδύσεις 1 δις ευρώ σε αιολικά πάρκα. Με τους νέους κανόνες για τις ΑΠΕ που προωθεί η κυβέρνηση και η ΡΑΕ αλλά και με το net metering»διαμορφώνουμε συνθήκες ώστε να παράγουν ενέργεια οι πολίτες ή οι νέοι ενεργειακοί συνεταιρισμοί που προωθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και έδωσε μάλιστα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα λέγοντας ότι ένας αγρότης με μεγάλη έκταση που μάλλον έχει αντίστοιχα και μεγάλο κόστος ενέργειας, θα μπορεί να παράγει τη δική του ενέργεια, για παράδειγμα από φωτοβολταϊκά, και να έχει τόσο μείωση της δαπάνης ενέργειας όσο και εισόδημα από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ενισχύεται ο ανταγωνισμός και βελτιώνονται και οι τιμές.

Για το νέο Εξοικονομώ:
Ο Αλέξης τσίπρας τόνισε ότι η ενεργειακή πολιτική και ιδιαίτερα η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα και τόνισε ότι με το νέο εξοικονομώ και άλλα προγράμματα θα προωθηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας στα ιδιωτικά κτήρια, στα δημόσια κτήρια και στον τομέα των μεταφορών. Το χρονοδιάγραμμα όμως που έθεσε απογοήτευσε όσους τον άκουγαν: ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το νέο εξοικονομώ θα είναι έτοιμο στο τέλος του καλοκαιριού, παρά τις δηλώσεις που έχουν προηγηθεί πρόσφατα από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για χρονοδιάγραμμα εντός του Μαΐου – Ιουνίου.

Για τα νερά:
Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ενοχλημένος – και το ανέφερε - από πρωτοσέλιδο εφημερίδας που έκανε αναφορά σε «πράσινο χαράτσι» για τα νερά. Ο Πρωθυπουργός αντιθέτως υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε σκληρή διαπραγμάτευση και κατάφερε να μην επιβαρυνθούν όσοι κάνουν εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση του νερού, αλλά να πληρώσουν αυτοί που ξοδεύουν αλόγιστα αυτό το δημόσιο αγαθό.

Για την κλιματική αλλαγή:
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος τόσο στους ευρωπαϊκούς στόχους όσο και στη Συμφωνία των Παρισίων, τόνισε ότι η χώρα μας έχει καλύψει ήδη σημαντικό έδαφος για τους στόχους του 2020, ιδιαίτερα στις ΑΠΕ. Σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον Εθνικό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η χώρα προχωρά πλέον στα Περιφερειακά σχέδια και στη δημιουργία Παρατηρητηρίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. Βασίλης Κωστόπουλος 25 Μαΐου, 2017 at 08:37 Απάντηση

    Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η σχεδίαση περιφερειακών σχεδίων αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αφού είμαστε η μοναδική χώρα που χρησιμοποιεί διοικητικά όρια για τις κλιματικές αλλαγές και όχι κλιματικές ζώνες. Επιπλέον τα περιφερειακά σχέδια βασίζονται σε εκτιμήσεις για την ένταση και διάρκεια επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τις επόμενες δεκαετίες. Τέτοια γνώση δεν υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά στην Ελλάδα όλα γίνονται εάν πρέπει να προγραμματιστούν έργα!!!

Αφήστε μια απάντηση