Οι δράσεις της εκστρατείας της iSea για τη ρύπανση από πλαστικά στις ελληνικές θάλασσες

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων υπολογίζεται ότι επιβαρύνουν τους ωκεανούς ετησίως. Οι προβλέψεις μάλιστα είναι δραματικές, με πρόσφατη έρευνα να δείχνει πως έως το 2050 στις θάλασσες θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια.​

Η περιβαλλοντική οργάνωση iSea πραγματοποιεί εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις ελληνικές θάλασσες. Στόχο της εκστρατείας αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες των πλαστικών απορριμμάτων και των μικροπλαστικών στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τον άνθρωπο, καθώς και η ευαισθητοποίησή του για την υιοθέτηση πρακτικών μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων και των προϊόντων που περιέχουν μικροπλαστικά. Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα περιλαμβάνουν εκδηλώσεις με στόχο τόσο την ενημέρωση του κοινού, αλλά και την εμπλοκή και σύμπραξη φορέων της τουριστικής βιομηχανίας και εταιρειών που ασχολούνται με την εύρεση εναλλακτικών και την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

1. Καμπάνια ενημέρωσης: H καμπάνια στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτο βήμα αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά παρουσιάζοντας πραγματικές εικόνες από τις επιπτώσεις των πλαστικών στους θαλάσσιους οργανισμούς. Το δεύτερο βήμα της καμπάνιας (σύντομα διαθέσιμο) θα αποτελέσουν προτάσεις για την αντικατάσταση καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης με στόχο την προώθηση της zero waste νοοτροπίας.

2. Δημιουργία ενημερωτικού υλικού για σχολεία και εκπαιδευτικούς, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στη σελίδα της iSea.

3. «Science Café» live streaming συνεντεύξεις ερευνητών που ασχολούνται με το ζήτημα των πλαστικών και των μικροπλαστικών με στόχο την προσέγγιση του κοινού από την ίδια την επιστημονική κοινότητα.

4. Ενημερωτική εκδήλωση με στόχο τη διάδοση του ζητήματος στους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας και την ενθάρρυνση αλλαγής πρακτικών.

5. Ενημερωτική εκδήλωση σε νεανικές ομάδες (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, προσκόπους κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

6. Διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων του κοινού σχετικά με το ζήτημα με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σε μελλοντικές στοχευμένες δράσεις.

7. Δεν σταματάμε να Φροντίζουμε τον τόπο μας!!!. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή δράσεων παράκτιου καθαρισμού σε επιλεγμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης που επιβαρύνονται από τη ρύπανση από πλαστικά, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Δείτε περισσότερα, ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση