Οι Εδεσσαίοι αγκάλιασαν με το... καλημέρα τα κοινόχρηστα ποδήλατα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Τον πρώτο μήνα λειτουργίας του συμπληρώνει σε μια βδομάδα το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων του δήμου Έδεσσας. Τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία του συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων στην Έδεσσα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς, στις πρώτες 20 ημέρες λειτουργίας του συστήματος, καταγράφηκαν περισσότερες από 100 εγγραφές.

Ο μέσος όρος των ενοικιάσεων είναι 0,65 φορές ανά ποδήλατο την ημέρα, που δείχνει ότι από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος η Έδεσσα έχει πετύχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά χρήσης στη χώρα μας. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η χρήση των ποδηλάτων δεν επικεντρώνεται μόνο στα Σαββατοκύριακα, γεγονός που καταδεικνύει ότι το σύστημα χρησιμοποιείται όχι μόνο για αναψυχή, αλλά και ως συγκοινωνιακό μέσο, συμβάλλοντας στη βιώσιμη κινητικότητα και τη μείωση των ρύπων.

Σύμφωνα με το γράφημα των πρώτων ημερών λειτουργίας παρουσιάζεται ισορροπημένη χρήση μεταξύ σταθμών, με τον σταθμό του ΟΣΕ να δείχνει ότι παράγει το σημαντικότερο συγκοινωνιακό έργο, αν και είναι ο λιγότερο δημοφιλής, καθώς σε σχέση με τους άλλους σταθμούς έχει την εντονότερη «σύνδεση» με τους άλλους, δηλαδή το χαμηλότερο ποσοστό αυτο-ολοκλήρωσης ενοικιάσεων στον ίδιο σταθμό απ' όπου εκκινούν.

Ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου και η Αντιδήμαρχος κ. Μαρούλα Βλάχου – Κατσάρα

«Τα κοινόχρηστα ποδήλατα της Έδεσσας είναι μία σημαντική πρωτοβουλία τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες της, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της κίνησης των οχημάτων στο κέντρο της πόλης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών», λέει στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου.

Η Έδεσσα είναι ιδανική για ποδήλατο λόγω των μηδενικών ή πολύ ήπιων κλίσεων του εδάφους και για τοn λόγο αυτό ο δήμος προωθεί τη χρήση του ως εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης.

«Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων θα δείξει το σύνολο των δυνατοτήτων του με την εξομάλυνση της τουριστικής αγοράς, που έχει δεχθεί πλήγμα -όπως όλοι οι τουριστικοί προορισμοί- λόγω του κορωνοϊού. Δηλαδή, εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων αναμένεται να συμβάλει και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της πόλης προς τους επισκέπτες της, δηλαδή τη βελτίωση του ήδη αξιόλογου τουριστικού μας προϊόντος», σημείωσε ο κ. Γιάννου.

Το σύστημα είναι ανοικτό για χρήση σε οποιονδήποτε κάτοικο ή επισκέπτη της Έδεσσας, αρκεί να είναι 18 ετών και άνω. Η εγγραφή στο σύστημα είναι υποχρεωτική για τους χρήστες και μπορεί να γίνει:

Α. Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή έξυπνου τηλεφώνου στην πλατφόρμα edessa.cyclopolis.gr, με χρήση της πιστωτικής κάρτας για λήψη στοιχείων του χρήστη.

Β. Ηλεκτρονικά στον Κεντρικό Σταθμό του Συστήματος, που βρίσκεται στο Κέντρο Ενημέρωσης των Καταρρακτών, με χρήση της πιστωτικής κάρτας για λήψη στοιχείων του χρήστη.

Γ. Με επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης των Καταρρακτών με την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΦΜ του χρήστη.

Οι χρήστες μπορούν να παραλαμβάνουν ποδήλατο από οποιονδήποτε Σταθμό θέλουν και να το αφήνουν σε οποιονδήποτε Σταθμό.

Οι σταθμοί βρίσκονται σε «στρατηγικά» σημεία της πόλης και συγκεκριμένα:

· Κέντρο Ενημέρωσης περιοχής Καταρρακτών

· Δημαρχείο

· Σιδηροδρομικός Σταθμός

· Κεντρικός πεζόδρομος (Ρίζου & Δημοκρατίας)

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 μέσω του Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης μας.

Η δημοτική αρχή εξετάζει τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου από την είσοδο της πόλης (από Θεσσαλονίκη) μέχρι την περιοχή των Καταρρακτών, έτσι ώστε να συμβάλει στην ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν ποδήλατο και στη βιώσιμη κινητικότητα στην Έδεσσα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι χρήστες των κοινόχρηστων ποδηλάτων μπορούν να καλούν το 2152157998 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα: edessa.cyclopolis.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση