Οι ειδικοί για τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα - Μόλις στο 0,1% η χιονοκάλυψη

Στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή αναφέρθηκε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen.

Μίλησε για μια κατάσταση που συμβαίνει από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο διευκρίνισε πως τουλάχιστον οι ποσότητες νερού δεν είναι λιγότερες. «Όλοι σχεδόν οι μήνες του χρόνου είναι πιο θερμοί από το κανονικό, εκτός από τον Μάρτιο και τον Αύγουστο» επισήμανε.

Ανέφερε πως οι συνθήκες αυτές συνδυάζονται με την κλιματική κρίση, αλλά αυτό που ανησυχεί είναι πως «αυξάνονται οι μέσοι όροι και υπάρχει εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών παγκοσμίως».

«Σκεφτείτε πώς είναι το ανθρώπινο σώμα με τους 37 βαθμούς και πώς με τους 39» έκανε τον παραλληλισμό ο κ. Λαγουβάρδος.

Οι θερμοκρασίες που είχαμε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο ήταν 2,5-3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές, υπογράμμισε και μίλησε για πολύ σοβαρή απόκλιση «όταν συζητάμε να μην ανέβουμε πάνω από τον 1,5 βαθμό σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε άλλη παρέμβασή του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι αυτό που ξεχωρίζει δεν είναι τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η διάρκεια. «Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή την καλοκαιρία των τελευταίων 30 ημερών είναι η διάρκεια. Το 2010 είχαμε μέγιστη θερμοκρασία 30 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη, τη μεγαλύτερη που είχε παρατηρηθεί ποτέ σε Πρωτοχρονιά, αλλά αυτό διήρκεσε λίγο. Εδώ όμως συνεχίζουμε με πάνω από 30 ημέρες αυτό το μοτίβο και αυτό είναι το ανησυχητικό» εξήγησε.

«Δυστυχώς, οι περισσότεροι μήνες του χρόνου στη χώρα μας είναι πιο θερμοί από αυτό που ονομάζουμε κανονικό, από τις κλιματικές τιμές, με εξαίρεση λίγους μήνες. Παντελής είναι η έλλειψη χιονιού αυτή τη στιγμή, όχι μόνο σε χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και στα ελληνικά βουνά. Είναι ελάχιστη η χιονοκάλυψη, πάρα πολύ μικρή, κάτω από το 0,1% της ελληνικής επικράτειας είναι καλυμμένο από χιόνι, ενώ αυτή την εποχή ήταν πάνω από 10% και δεν φαίνεται, τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα, κάποια αλλαγή» πρόσθεσε.

«Πιθανώς το δεύτερο δεκαήμερο να έχουμε μια αλλαγή. Η εκτίμησή μου είναι ότι επειδή έχουμε μπροστά μας δύο χειμωνιάτικους μήνες, θα έχουμε και ψυχρές εισβολές, θα έχουμε και χιόνια. Τα θέλουμε στα βουνά, όχι μόνο για τα χιονοδρομικά αλλά για το υδατικό ισοζύγιο. Θα ήταν απίθανο να μη δούμε κάποιο κρύο, αλλά τουλάχιστον δεν φαίνεται αυτό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο, πιθανόν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου” εκτίμησε.

Χρήστος Ζερεφός

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι ο Ατλαντικός Ωκεανός, που χωρίζει την Ευρώπη από την Αμερική, είναι ο «χωροφύλακας» που επιτρέπει ζέστη ή κρύο να πάει στην Ευρώπη.

«Έτσι πήγε το κρύο στην Αμερική, ενώ στην Ευρώπη ήρθε ζέστη και η ζέστη παραμένει, αλλά βέβαια όχι για πολύ, τουλάχιστον στη χώρα μας. Αυτοί οι θερμοί χειμώνες που έχουμε τα τελευταία 20-30 χρόνια είναι οι θερμότεροι σε όλη τη μακρά χρονοσειρά που διαθέτει η χώρα μας. Λοιπόν, τώρα αυτό θα φύγει. Έφυγε ήδη από την Αμερική και αρχίζει να μεταφέρεται» τόνισε.

«Όλο το κλιματικό σύστημα του πλανήτη είναι διαταραγμένο. Ξεκινάμε από εκεί. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει διαταραχθεί πάρα πολύ. Έχουμε αστάθειες παντού. Κλιματικές αστάθειες. Δεν είναι σαν τις αστάθειες του καιρού, δεν είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό ή ένα υψηλό. Είναι ανωμαλίες, δηλαδή κάτω ή πάνω από τις κανονικές τιμές για εβδομάδες. Αυτό το βλέπουμε τα τελευταία 40 χρόνια να είναι ανησυχητικό. Γι αυτό και προσπαθούμε με τις διάφορες συμφωνίες, αν ποτέ εφαρμοσθούν, μήπως μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα» σημείωσε ο κ. Ζερεφός.

Ο κ. Ζερεφός σημείωσε στη συνέχεια ότι η αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι παγκόσμιο φαινόμενο. «Έχουμε χάσει προς το παρόν το ένα τρίτο του χειμώνα, του κρύου. Αυτά τα ακραία φαινόμενα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Δεν συμβαίνουν μόνο σε εμάς. Ξέρουμε ότι αυτή η ανωμαλία που βλέπουμε την τελευταία δεκαετία θα συνεχίσει και μάλιστα θα είναι και χειρότερα τα πράγματα, ιδίως μετά το 2050 έτσι όπως δείχνουν όλοι οι υπολογισμοί όλων των μοντέλων σε όλη τη γη».

Πηγή φωτογραφίας: Πρακτορείο Eurokinissi

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση