Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην κτηνοτροφία - Το νέο βιώσιμο μοντέλο

Διαταραχές στη γονιμότητα, μείωση της ποσότητας και αλλοίωση της σύνθεσης του παραγόμενου γάλακτος, αλλά και συχνότερη εμφάνιση νόσων είναι μερικές μόνο από τις «πληγές» που φέρνει στη ζωική παραγωγή η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής.

Οι σημαντικές αυτές επιπτώσεις, που έχουν άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στους κτηνοτρόφους, αλλά και ευρύτερα στην οικονομία της χώρας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία τροφίμων, επιβάλλει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανασχεδιασμό του μοντέλου παραγωγής και εκτροφής.

Ήδη τα πρώτα σημάδια των αλλαγών που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή είναι αισθητά. «Έχουμε αλλαγή στις κλιματικές ζώνες και βλέπουμε σιγά – σιγά εξωτικά νοσήματα να ανεβαίνουν προς τις χώρες του Βορρά. Για παράδειγμα, είδαμε νοσήματα που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια στη Νορβηγία, ενώ δεν υπήρχαν. Έχουμε προβλήματα με την έλλειψη νερού, τα οποία που είναι σε άμεση συνάρτηση με τις χιονοπτώσεις που απαιτούνται για να γεμίσουν οι υδροφόροι ορίζοντες. Υπάρχουν τέτοια θέματα που επηρεάζουν τη ζωική παραγωγή, γιατί επηρεάζεται και η παραγωγή των ζωοτροφών», εξήγησε στη Voria.gr ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ, καθηγητής Κτηνιατρικής, Γιώργος Αρσένος.

Αξιοσημείωτες είναι οι επιπτώσεις που έχει η θερμική καταπόνηση ειδικά στα γαλακτοπαραγωγά ζώα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε στοιχεία από το 2011 στα πρόβατα και στα γίδια, γιατί πέρα από το θέμα της θερμικής καταπόνησης έχουμε και το ζήτημα της υποκλινικής μαστίτιδας. Με τη θερμική καταπόνηση έχουμε αυτόματα πτώση της γαλακτοπαραγωγής, η οποία φτάνει μέχρι και το 20% σε κάποιες μονάδες που δεν λαμβάνουν μέτρα, όπως τοποθέτηση ανεμιστήρων και συστημάτων κατιονισμού. Το ζώο δεν παράγει γάλα, γιατί δεν μπορεί να φάει. Το ίδιο συμβαίνει και στα μοσχάρια. Παράλληλα, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία έχουμε αλλοίωση της φυσιολογικής σύνθεσης του γάλακτος στα γαλακτοπαραγωγά ζώα. Μειώνεται το λίπος και η πρωτεΐνη, αλλάζει δηλαδή η σύνθεσή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει η περιεκτικότητα και τυροκομική ικανότητα, το τι παράγεται από αυτά το γάλα. Έχουμε επίσης διαταραχές στη γονιμότητα και στη θερμορυθμιστική ικανότητα των ζώων και όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Όσο το ζώο στρεσάρεται και βρίσκεται υπό θερμική καταπόνηση, αλλάζει ο μεταβολισμός του και γίνεται πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Άρα έχουμε μεγαλύτερη νοσηρότητα και χρειαζόμαστε μεγαλύτερες επενδύσεις σε σταβλικές εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος της διατήρησης της ζωικής παραγωγής και κατά συνέπεια και οι τιμές των προϊόντων», τόνισε ο κ. Αρσένος.

Διαβάστε περισσότερα στη Voria.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση