Οι ζημιές της αρκούδας σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Καστοριάς

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διοργανώνει τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 συνάντηση με θέμα: «Ζημιές από αρκούδα στη ζωική και φυτική παραγωγή. Προβλήματα και λύσεις», στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καστοριάς (ΕΑΣ Καστοριάς-Γράμμου 62). Η συνάντηση διοργανώνεται με σκοπό να ενημερωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού Καστοριάς, σε σχέση με τα μέτρα πρόληψης για την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκαλεί η αρκούδα στην παραγωγή τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο Μέτρο 216, Δράση 1.1 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την επιδότηση για την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρας περίφραξης.  (δείτε περισσότερα εδώ: http://www.callisto.gr/neaByArticle.php?id=294) .

Παράλληλα με την αποτελεσματικότητα της χρήσης των ηλεκτροφόρων περιφράξεων, στην ίδια συνάντηση θα συζητηθεί και η χρήση καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών αλλά και η δράση της δικτύωσης των κτηνοτρόφων για την απόκτηση καλών σκυλιών η οποία υλοποιείται επίσης στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά.

Είναι σχεδόν αναπόφευκτο όπου άνθρωποι και μεγάλα σαρκοφάγα ζώα μοιράζονται τον ίδιο χώρο να υπάρχουν  ζημιές σε οικόσιτα ζώα, μελίσσια και καλλιέργειες και φυσικά συγκρούσεις. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές και μέτρα πρόληψης, που αν εφαρμοστούν σωστά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ζημιές αυτές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!