Έως τις 28/09/2013 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ φορείς υλοποίησης ορίζονται οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Οι περιοχές παρέμβασης της δράσης είναι μόνο εκείνες που αποτελούν περιοχές παρουσίας της αρκούδας.Η ενίσχυση (το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει το 80% ανά μελισσοκομική ή κτηνοτροφική μονάδα) θα δοθεί απολογιστικά, με μορφή επιδότησης κεφαλαίου. Το μέγιστο κόστος αγοράς και εγκατάστασης της ηλεκτροφόρου περίφραξης ανέρχεται σε 2.200 ευρώ το μισό στρέμμα.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εκφράζει την ικανοποίησή της σε σχέση με την εξέλιξη αυτή η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων και προσπαθειών χρόνων. Οι πιέσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε συνδυασμό με την πίεση που ασκήθηκε μέσω του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ και άλλων έργων LIFE στα οποία μετείχε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ως εταίρος, θεωρούμε ότι συνέβαλαν σημαντικά σε αυτή την εξέλιξη με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος συνύπαρξης της μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την αρκούδα στο ίδιο περιβάλλον.
Ωστόσο, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ οφείλει να επισημάνει ότι στην Δράση δεν περιλήφθηκαν τελικά ως δικαιούχοι και αγρότες που διατηρούν οπορωφόρα δέντρα και άλλες καλλιέργειες (π.χ. καλαμπόκι), που μπορεί να πάθουν και αυτοί ζημιές από αρκούδες. Στη σχετική διαβούλευση, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ είχε τεκμηριώσει τους λόγους που επιβάλλουν να συμπεριληφθούν και άλλες κατηγορίες παραγωγών ως δικαιούχοι της επιδότησης.
Σύμφωνα με την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να ολοκληρώσουν επιτυχώς την αίτηση ενίσχυσης είναι τα παρακάτω:
1. ηλεκτρονική υποβολή- λήψη ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου ( η μόνη απόδειξη εμπρόθεσμης υποβολής της αίτησης ενίσχυσης)
2. εκτύπωση αίτησης ενίσχυσης
3. πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη διαβιβάζεται από τον ενδιαφερόμενο, εντός χρονικού διαστήματος δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας (ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιείται ο ενδιαφερόμενος)
4. λήψη αριθμού πρωτοκόλλου- ο οποίος εισάγεται στη μηχανογραφική εφαρμογή από τους αντίστοιχους Φορείς Υλοποίησης.
Ως δικαιούχοι κρίνονται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, μελισσοκόμοι ή κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων που διαμένουν ή μετακινούνται στις περιοχές παρέμβασης ενώ τα κριτήρια ένταξης διακρίνονται σε κριτήρια επιλεξιμότητας και κριτήρια επιλογής:
Κριτήρια επιλεξιμότητας (Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια)
- Οι αγρότες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
- Οι εκμεταλλεύσεις τους (μελισσοσμήνη, αιγοπρόβατα και πομνιοστάσια) κατέχονται νόμιμα και είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης
- Τα μελισσοσμήνη βρίσκονται ή μετακινούνται εντός των περιοχών παρέμβασης της δράσης.
Κριτήρια επιλογής: Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων επιλογής.
- Έδρα της εκμετάλλευσης εντός των οικοτόπων της αρκούδας
- Επαγγελματίας αγρότης
- Αριθμός κυψελών
- Αριθμός αιγοπροβάτων
- Δικαιούχος γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης
Οι δικαιούχοι με τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα.
Η κάθε αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται σε έναν μόνο φορέα , ανεξάρτητα αν η εκμετάλλευση βρίσκεται σε περισσότερες από μία περιφερειακές ενότητες. Αν η εκμετάλλευση βρίσκεται σε περισσότερες από μία περιφερειακές ενότητες, η αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται στο φορέα υλοποίησης του τόπου υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ).
Οι ενδιαφερόμενοι από το νομό Καστοριάς μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες και στο Τοπικό Γραφείο το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά, παρέχοντας ενημέρωση για την υποστήριξη της συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας"
Περισσότερες πληροφορίες: Τοπικό Γραφείο έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά στα γραφεία της Αναπτυξιακής Καστοριάς (Γράμμου 62-2ος όροφος) ή καλώντας στο τηλέφωνο 24670 82300.