Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα «να σταματήσει αμέσως» την απαγόρευση εισαγωγής ξένων αποβλήτων

Πέρυσι, η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αποβλήτων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι δεν θα εισάγει απορρίμματα άλλων χωρών, ώστε να εστιάσει στα δικά της προβλήματα ρύπανσης.

Αυτή η απροσδόκητη αλλαγή πολιτικής, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, έφερε σε δύσκολη θέση τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αποβλήτων όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, αντί να δουν την εξέλιξη αυτή ως ευκαιρία βελτίωσης και αναμόρφωσης της διαχείρισης των εγχώριων αποβλήτων τους, και να αναγκάσουν τους κατασκευαστές να παράγουν λιγότερα απόβλητα, οι ΗΠΑ απαιτούν από το Πεκίνο να αναιρέσει την απαγόρευση.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Εμπορίου Αγαθών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εξέφρασε ανησυχίες ότι η απαγόρευση της Κίνας θα μπορούσε να προκαλέσει μια σημαντική διατάραξη στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού υλικών, αναφέρει το Reuters.

«Ζητούμε από την Κίνα να σταματήσει αμέσως την εφαρμογή της απαγόρευσης και να αναθεωρήσει αυτά τα μέτρα κατά τρόπο σύμφωνο με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα για το εμπόριο απορριμμάτων, τα οποία παρέχουν ένα παγκόσμιο πλαίσιο για διαφανές και φιλικό προς το περιβάλλον εμπόριο ανακυκλωμένων εμπορευμάτων», ανέφερε ο αξιωματούχος κατά τη συνάντηση στη Γενεύη.

«Οι περιορισμοί των εισαγωγών της Κίνας σε ανακυκλωμένα προϊόντα έχουν προκαλέσει μια θεμελιώδη αναστάτωση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για τα υλικά αποκομιδής απορριμμάτων, οδηγώντας τα μακριά από την παραγωγική επαναχρησιμοποίηση», πρόσθεσε.

Το αίτημα πιθανότατα θα απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να επιβάλει κυρώσεις ύψους έως και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές. Ο Τραμπ αποκάλεσε επίσης την Κίνα «οικονομικό εχθρό» των ΗΠΑ και ανακοίνωσε αυστηρούς δασμούς για τις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών, χάλυβα και αλουμινίου.

Η απαγόρευση της Κίνας, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αποσκοπεί στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης της χώρας, απαγορεύοντας 24 είδη εισαγόμενων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, του χαρτιού, των αποβλήτων εξόρυξης και των υφασμάτων.

Η Κίνα υπερασπίστηκε την πολιτική της τη Δευτέρα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Τύπου Xinhua. «Οι ανησυχίες των ΗΠΑ δεν είναι ούτε εύλογες ούτε έχουν νομική βάση», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνίνγκ.

Σύμφωνα με την Χούα, είναι πολύ υποκριτικό εκ μέρους των ΗΠΑ να λένε ότι η Κίνα παραβιάζει το καθήκον της στο παγκόσμιο εμπόριο, την ίδια ώρα που περιορίζουν τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, προσθέτοντας ότι η Σύμβαση της Βασιλείας επιτρέπει στις χώρες το δικαίωμα να περιορίζουν την είσοδο ξένων αποβλήτων.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 13,2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων χαρτιού και 1,42 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων στην Κίνα κάθε χρόνο.

Ενώ άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Μαλαισία και το Βιετνάμ, συνεχίζουν να λαμβάνουν ξένα απόβλητα, η Greenpeace East Asia σημείωσε ότι οι υπηρεσίες άλλων χωρών δεν έχουν ούτε κατά διάνοια την ίδια ικανότητα με την Κίνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση