Οι ωκεανοί του κόσμου θα περιέχουν κατά βάρος περισσότερα πλαστικά απορρίμματα από ψάρια έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το 32% όλων των πλαστικών συσκευασιών διαφεύγει των συστημάτων συγκομιδής απορριμμάτων και καταλήγει στα φυσικά οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών, ενώ συσσωρεύεται επίσης σε αστικές υποδομές.
Σήμερα, οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο, ενώ αν διατηρηθούν οι σημερινοί ρυθμοί, η ποσότητα αυτή θα διπλασιαστεί ως το 2030, και τετραπλασιαστεί ως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι τότε θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια στους ωκεανούς, με βάρος 1,12 δισεκατομμύρια τόνους.
Βασιζόμενη σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 180 ειδικούς του τομέα και στην ανάλυση πάνω από 200 μελετών, η έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότερες πλαστικές συσκευασίες χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά προτού πεταχτούν στα σκουπίδια.
«Μετά από ένα σύντομο κύκλο πρώτης χρήσης, το 95% της αξίας του πλαστικού υλικού της συσκευασίας, χάνεται από την οικονομία, αξία ισοδύναμη με 80 έως 120 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο», αναφέρει η έκθεση του διεθνούς οργανισμού.
Επιπλέον, η παραγωγή πλαστικών καταναλώνει ιδιαίτερα μεγάλους πόρους, και εκτιμάται πως θα απορροφά περίπου το 20% του παραγόμενου πετρελαίου ως το 2050.
Ωστόσο μόνο το 14% των πλαστικών συσκευασιών συλλέγεται για ανακύκλωση. Το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης είναι εξαιρετικά χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλα υλικά, όπως το 58% του χαρτιού και του 70% με 90% του σιδήρου και του χάλυβα.
Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η καταστροφή είναι να βελτιωθούν κατά πολύ τα οικονομικά κίνητρα για την υιοθέτηση της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα των ανθρώπων, και να ενθαρρυνθούν οι χώρες να βελτιώσουν δραστικά τις υποδομές συγκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης, καταλήγει η έκθεση.