Οι Θεσσαλονικείς ενημερώθηκαν για τη δραματική μείωση του τόνου

του Νίκου Αβουκάτου

Οι καταναλωτές είναι αναγκαίο να συμβάλουν στη διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων παγκοσμίως μέσα από τις ορθές διατροφικές επιλογές τους. Στη Μεσόγειο, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται δραματική μείωση του τόνου λόγω υπεραλίευσής του, αλλά και της παγκόσμιας έκρηξης στην κατανάλωση του ιαπωνικού παραδοσιακού φαγητού «σούσι».

Η Fair Trade Hellas και η iSea, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τόνου, που εορτάζεται σήμερα, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις σε μία δράση για την ευαισθητοποίηση του κοινού της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

«Αν και το θέμα της συρρίκνωσης των ιχθυαποθεμάτων τόνου δεν είναι γνωστό για τους περισσότερους Έλληνες, η  ανταπόκρισή τους ήταν μεγάλη και υπάρχει ενδιαφέρον, αφού διαπιστώσαμε ότι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πρόβλημα», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο ερευνητής της iSea Γιάννης Γιόβος, ενώ υπογράμμισε ότι «οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μεγάλοι θηρευτές, όπως είναι ο τόνος, έχουν υψηλά ποσοστά σε βαρέα μέταλλα, επομένως η συστηματική κατανάλωσή του έχει επιπτώσεις στην υγεία».

Από την πλευρά της, η Κέλλυ Γαρυφαλλή, υπεύθυνη σχεδιασμού της Fair Trade Hellas, τόνισε ότι «ενημερώνουμε τι σημαίνει να καταναλώνεις τόνο, από πού προέρχεται και αν έχει αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο. Ακόμη, ενημερώνουμε για το εάν γίνονται σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα στις χώρες της βιομηχανίας παραγωγής τόνου, όπως η Ταϋλάνδη. Εμείς, μαζί με την iSea, θέλουμε να φέρουμε στη χώρα μας την πιστοποιημένη αλιεία. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει τις ετικέτες των προϊόντων για τη σωστή διατροφική  ενημέρωσή του».

Οι πληθυσμοί του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο Θάλασσα έχουν χαρακτηριστεί ως κινδυνεύοντες με εξαφάνιση από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) και η αλιεία και η κατανάλωσή του πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, αλλιώς, αυτός ο χαρισματικός κυνηγός των θαλασσών, θα εξαφανιστεί.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Τόνου θεσπίστηκε το 2017 από τα Ηνωμένα Έθνη για να τονίσει τη σημασία των αλιευτικών αποθεμάτων που πρέπει να διαχειρίζονται όλοι με βιώσιμο τρόπο για την επίτευξη της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.

Η δράση αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Fair Trade Film Days όπου θα προβληθεί και η σχετική με το θέμα ταινία-ντοκιμαντέρ «The end of the line» αύριο στις 17.30, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση