Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για το project «Ηλιος»

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου το "China Investment Corporation", που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 400 δισ. δολαρίων, έλκει το project "Ηλιος", καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών ΔΕΚΟ.

Οπως έγινε γνωστό, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχτηκε στο γραφείο του εκπροσώπους της CIC και είναι η πρώτη φορά που έγινε τέτοια συνάντηση με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το πλαίσιο διευκόλυνσης επενδυτών μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών, ενώ διερευνήθηκε η δυνατότητα επενδύσεων στη χώρα μας σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το πρόγραμμα "Ηλιος" -αναπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις βόρειες χώρες της Ε.Ε.- και οι υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Διερεύνηση
Σημειώνεται ότι πριν από περίπου 10 μέρες κινεζική αντιπροσωπεία επιχειρηματιών με επικεφαλής τον πρόεδρο της κινεζικής γερουσίας και τον υφυπουργό Εμπορίου επισκέφθηκαν τη χώρα μας σε μία απόπειρα διερεύνησης επενδυτικών ευκαιριών. Μάλιστα κινεζικές εταιρείες με ελληνικές υπέγραψαν επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του ΥΠΕΚΑ, οι επαφές με το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου θα συνεχιστούν.

Πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ προς τους Δημάρχους για διάθεση δημοτικών εκτάσεων για το πρόγραμμα “Helios”:

 

Πρόσκληση προς όλους τους Δημάρχους της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του ελληνικού ενεργειακού προγράμματος “Helios”, για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία την εξαγωγή της σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, απηύθυνε πριν από έναν  μήνα  το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης γνωστοποίησε την πρόθεση της Κυβέρνησης να συνεργαστεί με όσους Δήμους επιθυμούν να προτείνουν προς αξιοποίηση μεγάλες δημόσιες εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας - κατά προτίμηση άνω των 500 στρεμμάτων - στην περιοχή ευθύνης τους, όπου θα τοποθετηθούν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως φωτοβολταϊκά συστήματα.

Στην πρόσκλησή του, ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρεται στα εύλογα αντισταθμιστικά οφέλη που θα αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλει το ΥΠΕΚΑ -μέσω και του προγράμματος “Helios” - προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο στην προώθηση της Πράσινης Ενέργειας, εξέλιξη που θα τονώσει ταυτόχρονα και την εθνική οικονομία.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!