Οι μεγάλες προκλήσεις στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αρκετά «ανοιχτά μέτωπα» σε περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα παραλαμβάνει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος. Η συνέχιση του προγράμματος εκπόνησης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα, καθώς και των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για τις περιοχές Natura είναι τα πιο πολύπλοκα από αυτά.

Ωστόσο, το «φλέγον» είναι η συνέχιση ή μη των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Από τη στάση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη, θα διαφανεί σύντομα αν η κυβέρνηση προτίθεται να διορθώσει το λάθος της διετούς αναστολής κατεδαφίσεων και να συνεχίσει πολεοδομικούς ελέγχους και κατεδαφίσεις σε τουριστικές περιοχές. Εφόσον η κυβέρνηση επιθυμεί να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, θα πρέπει να βρει μια λύση για το ζήτημα των κατεδαφίσεων, αλλά και της στελέχωσης των επιθεωρητών Περιβάλλοντος (και αντίστοιχα μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, των πολεοδομιών).

Τέλος, ο υπουργός θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα κλείσει τις «τρύπες» στο σύστημα «τακτοποίησης» αυθαιρέτων. Πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι το ταχύ κλείσιμο της διαδικασίας υποβολής δικαιολογητικών, καθώς, όπως αποδείχθηκε (και) από την περίπτωση της Μυκόνου, η έλλειψη τοπογραφικών στις τακτοποιήσεις δημιουργεί μια ασάφεια ως προς το τι έχει «τακτοποιηθεί».

Οι εκπρόσωποι των μηχανικών πιέζουν για την επαναφορά της δυνατότητας νομιμοποίησης της «κατηγορίας 5» (αυθαίρετα χωρίς άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις της άδειας), κάτι που η διοίκηση δεν θα πρέπει να δει θετικά, αν όντως επιθυμεί να τελειώνει κάποτε αυτή η υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για την υπόθεση της εκτός σχεδίου δόμησης, όπου ασκείται πίεση από τεχνικούς και νομικούς φορείς για μια ευνοϊκή ρύθμιση, κάτι που όμως θα υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου της αλόγιστης δόμησης.

Τα πιο πολύπλοκα ζητήματα που το υπουργείο θα κληθεί να χειριστεί είναι το πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης (που παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά και διάφορες «σκιές» ως προς τον τρόπο αναθέσεων). Αλλά και η ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, οι οποίες θα καθορίσουν τι επιτρέπεται και τι όχι στις περιοχές Natura (και εκεί υπάρχουν σοβαρές πιέσεις, τόσο από τον κλάδο των ΑΠΕ όσο και από διάφορα τοπικά συμφέροντα), σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Σε επίπεδο χωροταξίας, ο νέος υπουργός πρέπει άμεσα να δει την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Χωροταξικού του Νοτίου Αιγαίου (το μόνο που δεν έχει θεσπιστεί) και των δύο ειδικών χωροταξικών πλαισίων, για τις ΑΠΕ και τον τουρισμό.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση