«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», λέει η γνωστή ρήση, αλλά στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο χάθηκε πολλές φορές η ελπίδα στους εγκλωβισμένους οδηγούς και στους κατοίκους σε σπίτια χωρίς ρεύμα. Ευτυχώς, από χθες το κύμα κακοκαιρίας με το σουρεαλιστικό όνομα «Ελπίς» αποχώρησε από τον ελλαδικό χώρο, αφήνοντας πίσω του όχι μόνο παγετό, αλλά και πολλά προβλήματα.
Ποια ήταν όμως τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Ελπίς», σύμφωνα με τις πρώτες προσεγγίσεις; «Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακραία. Σε πολλές περιπτώσεις εξελίχθηκε ως χιονοκαταιγίδα. Υπήρχαν πολύ σημαντικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή και από δήμο σε δήμο. Για παράδειγμα, φέτος δεν χιόνισε ιδιαίτερα στα δυτικά και στους δήμους του Πειραιά, όπως είχε γίνει πέρυσι με τη “Μήδεια”, αλλά περισσότερο στα βόρεια, στις ανατολικές και νότιες περιοχές και στο ευρύτερο κέντρο. Εντυπωσιακό στοιχείο ήταν η εμφάνιση χιονοστροβίλων σε θαλάσσιες περιοχές κοντά σε νησιά», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr.
Διαβάστε - Απίστευτες εικόνες: Υδροσίφωνες σε Άνδρο και Σκόπελο εν μέσω χιονοκαταιγίδας! (vid)
Το φαινόμενο της «Μήδειας» πέρυσι τον Φεβρουάριο κράτησε περισσότερη ώρα, περίπου 24 ώρες συνεχόμενης χιονόπτωσης μέσα στην Αθήνα, έως και 40 ώρες σε περιοχές της Αττικής. Η «Ελπίδα» προκάλεσε συνεχόμενη χιονόπτωση για 16 ή και 18 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Επεσε φέτος περισσότερο ή λιγότερο χιόνι από πέρυσι; «Δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε παρά μόνο εμπειρικά, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας σταθμός μέτρησης χιονόπτωσης στην Αττική, και αυτό είναι πραγματικά αδικαιολόγητο, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός», επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος. Οπως αναφέρει ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου, υπήρχαν και σημαντικές διαφορές ανά περιοχή, αλλά γενικά έπεσε πολύ χιόνι για τα δεδομένα της Αττικής. «Είναι μία από τις κακοκαιρίες που θα τις θυμόμαστε, όπως την περυσινή, του 2008, του 2004, του 2002», σημειώνει.
Διαβάστε ακόμη - Infographic: Τι είναι οι χιονοκαταιγίδες, πώς σχηματίζονται και γιατί συνοδεύονται από βροντές
Η χιονοκάλυψη
Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της «Ελπίδας» ήταν η διαμόρφωση νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης, πολύ φορτωμένων, με αποτέλεσμα η χιονόπτωση να είναι έντονη και πυκνή, ιδιαίτερα για τα δεδομένα της Αττικής που δεν χιονίζει συχνά. Ταυτόχρονα, η προηγούμενη φάση της «Ελπίδας» μπορεί να μην έδωσε φαινόμενα στην Αττική, αλλά έριξε τις θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα όταν το χιόνι έπεφτε στο έδαφος να μη λιώνει. Γι’ αυτό είδαμε τη χιονοκάλυψη, ακόμα και σε δρόμους, να αναπτύσσεται γρήγορα.
Δείτε - Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πάνω από έξι εκατ. στρέμματα η χιονοκάλυψη σε Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα
Βεβαίως όλα αυτά είχαν προβλεφθεί από την ΕΜΥ, το Αστεροσκοπείο και άλλους. Ακόμα και η μικρή χρονική απόκλιση στην έναρξη των φαινομένων στην Αττική ορισμένων πρώτων εκτιμήσεων (περίπου 2-3 ώρες αργότερα) είχε «διορθωθεί» από την ΕΜΥ, σύμφωνα με τον διευθυντή του Μετεωρολογικού Κέντρου της υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, σε σύσκεψη την Κυριακή με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. «Συνεπώς όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε», γράφει ο διευθυντής σε χθεσινό του άρθρο. Γι’ αυτό είναι πλήρως αδικαιολόγητο το απόλυτο χάος που υπήρξε, κυρίως τη Δευτέρα. «Υπάρχει ένα διαρκές πρόβλημα στο πώς η Πολιτεία και η Πολιτική Προστασία λαμβάνει υπόψη της τις επιστημονικές προγνώσεις και προειδοποιήσεις. Δυστυχώς δεν γίνεται στο επίπεδο που απαιτούν οι περιστάσεις και επιτρέπει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος.
Δείτε επίσης: Η Ελλάδα χθες ήταν πιο κρύα από περιοχές κοντά στον Βόρειο Πόλο
Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»
Πηγή φωτογραφίας: Πρακτορείο Intime
«Ελπίς»: Καυτό νερό παγώνει σε δευτερόλεπτα στη Φλώρινα - Το φαινόμενο Mpempa (φωτο+vid)