Οι μεσoχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών.

Τον τεράστιο πλούτο της ορνιθοπανίδας, και γενικότερα την μεγάλη βιοποικιλότητα του πάρκου  Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης  απέδειξαν  και  φέτος οι μεσoχειμωνιάτικες καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται  από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και αποτελούν μέρος ενός Παγκόσμιου Προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International).Οι καταμετρήσεις αυτές είναι το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας. Οι καταγραφές εστιάζονται κυρίως στα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, χωρίς να εξαιρούνται βέβαια και κάποια άλλα είδη, όπως κάποια αρπακτικά ή θαλασσοπούλια.Έτσι κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, την δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου καταμετρώνται γύρω στα 30 με 40 εκατομμύρια υδρόβια και παρυδάτια πουλιά. Οι στόχοι της πολύ σημαντικής αυτής απογραφής
είναι οι εξής:

 • Να παρακολουθεί το μέγεθος και τις τάσεις των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και να καταγράφει τις
  αλλαγές στην γεωγραφική κατανομή τους.

 

 • Να προσδιορίζει τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας
  για τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών,  τους οποίους
  χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

 • Να παρέχει πληροφορίες για να βοηθήσει στην
  προστασία και στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των υγροτόπων μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών και άλλων μέσων.

Στην περιοχή του  εθνικού πάρκου  οι καταμετρήσεις διήρκησαν από τις 15 έως και τις 20 Ιανουαρίου 2013, ξεκινώντας από την περιοχή του Δέλτα του Νέστου, στη λίμνη Βιστωνίδα και καταλήγοντας στη λίμνη Ισμαρίδα και τις λιμνοθάλασσες Ροδόπης.

Το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ. όπως είναι πλέον γνωστό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενδιαιτήματα για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά.

Πέρα από τα γνωστά και πλέον συνηθισμένα είδη που καταγράφηκαν φοινικόπτερα, πελεκάνους, κύκνους κ.α., παρατηρήθηκαν και πιο σπάνια όπως:  Ασπρομετωπόχηνα,  Βουκεφάλα, Θαλασσοπρίστης, Χιονογερακίνα και οι πολύ εντυπωσιακοί Θαλασσαετοί.Φέτος για πρώτη φορά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, πέρα από την υλική βοήθεια που προσφέρει κάθε χρόνο στην Ορνιθολογική Εταιρεία με μέσα μεταφοράς κ.α., διοργάνωσε ο ίδιος τις μεσωχειμωνιάτικες καταμετρήσεις  για την περιοχή του Δέλτα του Νέστου και φυσικά συμμετείχε με το προσωπικό του στις καταμετρήσεις που έγιναν στις άλλες περιοχές του ΕΠ ΑΜΑΘ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!