Οι Μικροί Θαλασσοπόροι στη μάχη για την προστασία του Θερμαϊκού κόλπου

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούν την βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος «Μικροί θαλασσοπόροι του Θερμαϊκού», το οποίο απευθύνεται κυρίως σε μαθητές σχολείων.

Όπως επισήμανε στη Greenagenda.gr ο κ. Ιωάννης Γιώβος, υπεύθυνος του περιεχομένου του προγράμματος από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, η δράση των «Μικρών Θαλασσοπόρων του Θερμαϊκού» έχει ήδη ξεκινήσει, θα «τρέξει» όλο τον Οκτώβριο και ενδέχεται να συνεχιστεί από το νέο έτος.

Το πρόγραμμα είναι μία πιλοτική δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της iSea και του «Κωνσταντή», ενός από τα καραβάκια, που μεταφέρουν καθημερινά όλη τη θερινή περίοδο επιβάτες από τη Θεσσαλονίκη προς τον Δήμο Θερμαϊκού.

Σκοπός είναι οι μαθητές όλων των ηλικιών να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα του Θερμαϊκού, να ενημερωθούν για σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα όπως οι μυδοκαλλιέργειες, αλλά και να μάθουν για τις απειλές, που αντιμετωπίζουν σημαντικοί θαλάσσιοι οργανισμοί όπως τα δελφίνια και οι ποσειδωνίες, τα θαλάσσια δάση της Μεσογείου.

«Η ενημέρωση των μαθητών γίνεται και με παρουσίαση, αλλά και με διαδραστικό τρόπο. Εστιάζουμε σε ανθρώπινες δραστηριότητες, που μεταξύ άλλων προκαλούν και πρόβλημα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επί τούτου να σας πω ότι κάθε φορά που καθαρίζουμε τον κόλπο βγάζουμε τόνους σκουπιδιών, κυρίως πλαστικών, ιδιαίτερα από την περιοχή που εκβάλλει ο Αξιός. Δεν είναι φερτά υλικά, αλλά προέρχονται από τις διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητές μέσα στον Θερμαϊκό», τονίζει ο κ. Γιώβος.

Το δρομολόγιο του «Κωνσταντή» είναι αυτό που ακολουθεί με κατεύθυνση την Περαία (διάρκεια διαδρομής 2 ώρες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης-Ν. Επιβάτες & επιστροφή), όπου κάνει πεντάλεπτη στάση και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη.

Στο πρόγραμμα αναμένεται να συμμετάσχουν σχολεία δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και ομάδες νέων της πόλης όπως ομάδες προσκοπισμού, αθλητικοί σύλλογοι κ.α.

Η τιμή εισιτηρίου ανά άτομο είναι 5€ και το εισιτήριο αφορά πρωτίστως την κάλυψη μόνο του εκτιμώμενου κόστους της δράσης του προγράμματος (καύσιμα, αναλώσιμα κτλ), που έχει αναλάβει ο «Κωνσταντής», ενώ το υπόλοιπο θα αποτελέσει δωρεά στην περιβαλλοντική οργάνωση iSea ως συμβολή στους σκοπούς και τα προγράμματά της.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση