Οι οικοεθελοντές του νομού Καστοριάς

Για δεύτερη χρονιά φέτος, οι εθελοντές και οι  εθελόντριες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ συμμετείχαν στο πρόγραμμα   Οικοεθελοντών, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο νομό Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών».

Από τις 29 Ιουλίου έως και τις 26 Αυγούστου, 40 εθελοντές και εθελόντριες όλων των ηλικιών συμμετείχαν σε δράσεις προστασίας του ορεινού όγκου του Γράμμου, ενισχύοντας τις δράσεις του έργου LIFE που υλοποιείται αυτή την περίοδο στο νομό Καστοριάς από την Περιφερειακή Ενότητα
Καστοριάς, την Καλλιστώ και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Καστοριάς. Οι εθελοντές, με ορμητήριο τον ξενώνα που παραχωρήθηκε στην Καλλιστώ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καληβρυσιωτών "Αλεβίτσα", στο χωριό Καλή Βρύση, γνώρισαν την περιοχή και ήρθαν σε επαφή τόσο με τους ντόπιους όσο και με τους επισκέπτες πολλών περιοχών του Γράμμου, με σκοπό να προσφέρουν με δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια ζωή στο νομό Καστοριάς.

Οι  εθελοντές εκπαιδεύονταν για να ανταποκριθούν στα καθημερινά τους καθήκοντα.  Σε όλο το διάστημα παραμονής τους στο πρόγραμμα  συμμετείχαν  σε δράσεις καταγραφής παρουσίας της καφέ
αρκούδας στην περιοχή, σε προσπάθειες ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από ζημιές που προκαλεί το μεγαλόσωμο θηλαστικό στη ζωική και φυτική παραγωγή, σε δράσεις καταγραφής μονοπατιών και σε δράσεις δασοπροστασίας με καθημερινές περιπολίες στο Γράμμο. Σημαντικό μέρος της δουλειάς τους ήταν η καταγραφή παλιών οπωρώνων σε δασικές εκτάσεις και η εκτίμηση της κατάστασης τους, με σκοπό να μελετηθούν και παράλληλα να ενισχυθούν τα τροφικά διαθέσιμα για την αρκούδα προκειμένου οι αρκούδες να παραμένουν μακριά από κατοικημένες περιοχές και τον άνθρωπο. Οι εθελοντές επισκέφθηκαν τους οπωρώνες σε όλους τους παλιούς οικισμούς όπως είναι η Φούσια, το Λιανοτόπι, το Μονόπυλο, η Σλήμνιτσα - Τρίλοφος, το Γιαννοχώρι και πολλά  άλλα.

« Τα καλοκαιρινό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό. Κάθε χρόνο, μαζί με τους εθελοντές συνεργαζόμαστε στην έρευνα για τη φύση και την ιστορία της περιοχής, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δημιουργικές παρεμβάσεις, ενημερώνουμε τους παραγωγούς και τους επισκέπτες στην περιοχή, ενώ παράλληλα πλουτίζουμε σε σχέσεις, γνώσεις και εμπειρίες» καταλήγει  η  ανακοίνωση της   «ΚΑΛΛΙΣΤΩ».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!