ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΙΣΩΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ (VID)

Ένα τεράστιο, άγνωστο μέχρι σήμερα, σύστημα φαραγγιών ενδέχεται να κρύβεται κάτω από το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής. Ενδείξεις της ύπαρξής του είναι ορατές σε μία εν πολλοίς ανεξερεύνητη περιοχή της λευκής ηπείρου που ονομάζεται Γη της Πριγκίπισσας Ελισάβετ.

Εάν επιβεβαιωθεί από τη γεωφυσική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, το δίκτυο των φαραγγιών θα μπορούσε να έχει μήκος 1.000 χιλιομέτρων και βάθος 1 χιλιομέτρου - γεγονός που θα το καταστήσει μεγαλύτερο από το διάσημο Grand Canyon στις ΗΠΑ.

«Ξέρουμε από άλλες περιοχές της Ανταρκτικής ότι το σχήμα της επιφάνειας του πάγου προφανώς εξαρτάται από το σχήμα του τοπίου από κάτω, γιατί ο πάγος ρέει πάνω από το τοπίο», εξήγησε στο BBC ο Δρ Στιούαρτ Τζέιμισον, από το Πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

fisi

«Όταν βλέπουμε δορυφορικές εικόνες από τη Γη της Πριγκίπισσας Ελισάβετ, φαίνεται να υπάρχουν κάποια γραμμικά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του πάγου που μας φαίνεται ότι θυμίζουν φαράγγι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το δίκτυο φαραγγιών συνδέεται επίσης με μία άγνωστη μέχρι σήμερα λίμνη κάτω από τον πάγο. Εάν αυτό αληθεύει, η λίμνη αυτή θα μπορούσε να καταλαμβάνει έκταση 1.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση