Οι «πράσινες» ευχές οκτώ «πράσινων» φορέων μέσω της Greenagenda για το 2022

Εστιάζουν στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος. Αναδεικνύουν την υιοθέτηση περιβαλλοντικά υπεύθυνων συμπεριφορών και συστήνουν να γίνουμε πιο ευαισθητοποιημένοι και δραστήριοι. Αποτελούν, μεγάλα ή μικρά, πρόσωπα-κλειδιά με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη χώρα μας. Οκτώ πρόσωπα και φορείς δίνουν τις δικές τους «πράσινες» ευχές στους αναγνώστες της Greenagenda.gr, για ένα νέο έτος πιο πράσινο από όλα τα προηγούμενα. Το 2022.

Οι ευχές τους:

«Το χάραμα του νέου Χρόνου να μας αφυπνίσει περιβαλλοντικά, ώστε όλοι μας, μέσα από μια συναντίληψη και μια νέα περιβαλλοντική/κλιματική κουλτούρα, να μειώσουμε το περιβαλλοντικό, κλιματικό και ενεργειακό μας αποτύπωμα και να αλλάξουμε τα καταναλωτικά μας πρότυπα, εισάγοντας στη ζωή μας την κυκλική οικονομία.

Η κλιματική κρίση μάς απειλεί όλους και μόνο συλλογικές προσεγγίσεις μπορούν να την αντιμετωπίσουν.
Ας χτίσουμε επίσης από κοινού «κοινωνική αποδοχή», απαραίτητη για την ενεργειακή μετάβαση και τη διείσδυση των ΑΠΕ».

Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Το 2021 πληγωθήκαμε. Το περιβάλλον απειλήθηκε και σε πολλές περιπτώσεις καταστράφηκε σε μέγιστο βαθμό. Η πανδημία δημιούργησε μια τεράστια πληγή, με βαριά τη θλίψη στον καθένα και την κάθε μία από εμάς.

Αλλά αγωνιστήκαμε. Προσπαθήσαμε. Δε σταματήσαμε να ελπίζουμε. Συνεχίσαμε να ελπίζουμε και να δρούμε.
Εμβολιαζόμαστε για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να προστατεύσουμε εμάς και τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Τηρούμε τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δίνουμε τη μάχη για το τέλος της πανδημίας, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, πλήρη σεβασμό και πρωταρχικό μέλημα την ανθρώπινη ζωή.

Και παράλληλα, ενισχύουμε τις «πράσινες» πολιτικές μας. Το περιβάλλον δεν είναι απλώς το μέλλον των παιδιών μας. Δεν είναι μόνο η παρακαταθήκη μας στις επόμενες γενιές. Είναι η ζωή και το οξυγόνο τους.

Οι Δήμοι και η κοινωνία επιζητούν μια πράσινη δράση, μια νέα αλλαγή για την προστασία της ίδιας της ζωής.
Συνεχίζουμε να κινούμαστε με γνώμονα την προστασία της φύσης και με προσπάθεια να διαφυλάξουμε την κληρονομιά μας.

Η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι δενδροφυτεύσεις, η ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων, τα «Πράσινα Σημεία», είναι πολιτικές που δεν πρέπει να περιμένουν άλλο για να υλοποιηθούν.

Εύχομαι ολόψυχα, το 2022 να είναι η χρονιά της ανάτασης. Που θα δώσει ελπίδα και προοπτική, που θα ενισχύσει την αισιοδοξία και θα αυξήσει το χαμόγελό μας.

Με υγεία, οικογενειακή και προσωπική ευτυχία και επιτυχίες, Ευτυχισμένο και χαρούμενο το νέο έτος».

Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων

«Οι προκλήσεις της περασμένης χρονιάς στον αγροδιατροφικό τομέα, συνέπεια της κλιματικής κρίσης, απέδειξαν ατράνταχτα τη σπουδαιότητα της δραστικής πλέον αντιμετώπισης της ανισορροπίας του κλίματος. Οι ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το 2022 είτε αφορούν τις δράσεις παθητικής και ενεργητικής προστασίας που πρέπει να ενταθούν είτε, κυρίως, την αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος που είναι ο ραγδαίος περιορισμός των εκπομπών ρύπων με κατεύθυνση την άμεση επαναφορά της φύσης και του πλανήτη μας σε ισορροπία.

Καλή Χρονιά με υγεία σε όλους και καλές παραγωγές στους Έλληνες αγρότες».

Νίκος Δούκας, αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ

 

«Επί την έλευση του νέου έτους η ανθρώπινη εξάρτηση από τη φύση γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.

Η χρονιά που ολοκληρώνεται μας σημάδεψε όλους. Στενοχωρηθήκαμε, πονέσαμε, χάσαμε δικούς μας ανθρώπους.

Χάσαμε όμως και χρήσιμη γη που αποτελούσε πνεύμονα ζωής.

Μπορεί η πανδημία να κυριαρχεί στο ενημερωτικό γίγνεσθαι αλλά το αποτύπωμα των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής αποτελεί το πραγματικό πρόβλημα της εποχής μας.

Η ανάγκη για δράσεις, ενέργειες πρωτοβουλίες και βιώσιμες λύσεις μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ανάσχεσή της, αποτελεί το κυρίαρχο μέλημα της δασικής υπηρεσίας.

Η δασική στρατηγική, η πράσινη συμφωνία, η στρατηγική για την προστασία των γενετικών πόρων αποτελούν την βάση της προσπάθειας μας για το νέο έτος και την αρχή αναφοράς όλων των σχεδιαζόμενων δράσεων της υπηρεσίας μας.

Η προσπάθεια αυτή θα έχει ως βασικό γνώμονα την καλύτερη και ουσιαστική επαφή με τον πολίτη, θέτοντας ως στόχο την εκπαίδευση για υιοθέτηση περιβαλλοντικά υπεύθυνων συμπεριφορών και την εγγύτερη στη φύση επικοινωνία.

Για να χτίσουμε με τις πράξεις του σήμερα, τον κόσμο του αύριο που θέλουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Για να αναγεννηθούμε ως πεύκα μέσα από τις στάχτες.

Καλή χρονιά, χρόνια πολλά με υγεία, πίστη, ελπίδα, αισιοδοξία και με ακέραιο περιβάλλον!!!»

Δρ.Τατιάνα Καλαϊτζή, αναπληρώτρια Δασάρχης Θεσσαλονίκης

«Το 2021 τελείωσε, δείχνοντας το σκληρό του πρόσωπο, είτε με τα χιόνια (Μήδεια, Φεβρουάριος), είτε με τις πλημμύρες του Οκτωβρίου, είτε με τους καύσωνες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, καύσωνες που μας έδωσαν μια εικόνα του μελλοντικού κλίματος της χώρας μας.

Ελπίζω το 2022 να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στην κατανόηση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, να οργανωθούμε καλύτερα στα θέματα πολιτικής προστασίας και όλοι μαζί, επιστημονικοί και επιχειρησιακοί φορείς, να οργανώσουμε καλύτερα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας.

Καλή χρονιά»

Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Φέτος για τη νέα χρονιά να κάνουμε όλοι μαζί μια ευχή... Να κρατήσουμε τον πλανήτη μας ζωντανό! Ας κάνουμε σήμερα μια ευχή για το περιβάλλον, οι πράξεις του σήμερα θα χτίσουν τον κόσμο του αύριο, που θέλουμε εμείς και τα παιδιά μας».

Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας

«Οι σημερινές συνθήκες έκαναν πιο σαφές από ποτέ το αλληλένδετό μας με κάθε γωνιά του Πλανήτη. Μας αποκάλυψαν πόσο ευάλωτος είναι ο τρόπος ζωής μας και μας έδωσαν ένα δείγμα για το τί θα συμβεί παγκοσμίως με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, οι άλλες μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, καθιστούν επιτακτική τη διεθνή συνεργασία για μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας, που θα οδηγήσει τον άνθρωπο στον σεβασμό της φύσης.

Καλή χρονιά με φώτιση και αισιοδοξία».

Φαλή Βογιατζάκη, Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

«Άραγε έχουμε το περιθώριο να αρκούμαστε κάθε χρόνο στα ευχολόγια;

Φοβόμαστε ότι το περιβάλλον θα καταλήξει να είναι ακόμη ένα θέμα στο οποίο η ανθρωπότητα δεν θα βρει λύση, όπως δεν έχει βρει λύση στο πέρασμα τόσων αιώνων όπως συμβαίνει στα θέματα με τους πολέμους, την πείνα και τη φτώχεια.

Μετά από τόσα παθήματα, που έχει υποστεί ο άνθρωπος στους αιώνες λόγω των λανθασμένων επιλογών και πράξεων του, συνεχίζει και σήμερα θεωρώντας ότι είναι το ανώτερο είδος στη φύση και, σαν μην έχει διδαχθεί τίποτα από την ιστορία του παρελθόντος, συμπεριφέρεται τόσο εγωιστικά, αλαζονικά και κοντόφθαλμα που δεν βλέπει ότι στρέφεται εναντίον του εαυτού του.

Ό,τι γίνεται γίνεται για να έχουμε μια ατζέντα με περιβαλλοντική πολιτική είτε αφορά κυβερνήσεις είτε αφορά εταιρείες, να βγούμε φωτογραφίες και πάρουμε τα likes από τα κοινωνικά δίκτυα. Φυσικά με χρήματα, γιατί εκεί είναι όλο το παιχνίδι, που θα αποτελούν φοροαπαλλαγή ή έμμεση διαφήμιση για τους εμπλεκόμενους. Το ίδιο αφορά σε μεγάλο βαθμό και τους πολίτες που κάνουν τα πάντα για να "δείξουν" την πράσινη συνείδησή τους και όχι να την πράξουν.

Δράσεις κάθε μέρα, τόνους μελάνη, φώτα, κάμερες, μπράβο, αν γυρίσουμε όμως στο ίδιο σημείο μετά από έναν χρόνο τι απέμεινε από την δράση... Δυστυχώς τα παραδείγματα είναι χιλιάδες.

Η ομάδα μας δεν βγαίνει έξω από αυτούς που δείχνει, πρώτα εμείς βλέπουμε τη δική μας δράση και είναι πολλές φορές που απογοητευόμαστε για το αποτέλεσμα.

Ευχή... το παραπάνω κείμενο να μπορεί να μην  μπορεί να αντιγραφεί και να επικολληθεί για πολλά χρόνια ακόμα».

Περιβαλλοντική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση