Οι πρόσφατες χιονοπτώσεις σε Αλόννησο - Σκόπελο οφείλονται στην κλιματική αλλαγή

Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση έχουν συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος, γεγονός στο οποίο οφείλεται η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας, η αύξηση κατά 30% των ημερών και των επεισοδίων καύσωνα από το 1993, καθώς και οι μεταβολές του διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν οξύνιση των θαλασσών.

Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων σε ημερίδα με ανάλογο θέμα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας.

Η ημερίδα αποτελεί προπομπό του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή, που διοργανώνεται στις 9 και 10 Ιουνίου στην Καρδίτσα.

Ο κ. Δημήτρης Τσούμας, διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας, επισήμανε τη σημαντική συμβολή των προγραμμάτων ενημέρωσης για την κλιματική αλλαγή, που υλοποιούνται στα σχολεία και πολύ πιθανό συμπεράσματα του επικείμενου συνεδρίου να βρουν εφαρμογή στις σχολικές αίθουσες.

Ακόμη, τόνισε ότι φαινόμενα όπως αυτά των ισχυρών χιονοπτώσεων σε Αλόννησο και Σκόπελο είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Στο γεγονός ότι πιστοποιημένα πλέον παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, κυρίως από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Δομενικιώτης, που ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Εργαστηρίου του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Η τάση είναι αυξητική της θερμοκρασίας και της επιφάνειας της θάλασσας αν και με τα κλιματικά μοντέλα υπάρχει πάντα ένας βαθμός αβεβαιότητας, που πρέπει να ληφθεί υπόψη», σημείωσε ο ίδιος.

Για τη μειωμένη υγρασία του εδάφους που αποτελεί τη βασική αιτία πρόκλησης καυσώνων μίλησε ο κ. Δημήτρης Παπαναστασίου, ερευνητής του ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μάλιστα επικαλέστηκε στοιχεία 60 χρόνων του Αστεροσκοπείου Αθηνών και 55 χρόνων από τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα, τα οποία πιστοποιούν ότι από το 1993 και μετά υπάρχει μία αυξητική τάση των επεισοδίων καύσωνα. Ο ίδιος είπε ότι οι καύσωνες δεν σχετίζονται μόνο με τη θερμική άνεση που νιώθουν οι άνθρωποι, αλλά με τη γεωργία, το ζωικό κεφάλαιο και την κατανάλωση της ενέργειας για κλιματισμό το καλοκαίρι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση