Οι πρώτες φωλιές caretta caretta στην Κορώνη

Από τις 7 Ιουνίου 2016, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε και φέτος την δράση του στην Κορώνη και πιο συγκεκριμένα στην παραλία ωοτοκίας Ζάγκα-Μεμί. Πρόκειται για μία περιοχή που ο Σύλλογος δραστηριοποιείται από το 1995 καταγράφοντας και προστατεύοντας φωλιές, καθώς και ενημερώνοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Η παραλία αυτή φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου 50 φωλιές σε μήκος 2,7 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, τα ξημερώματα της πρώτης πρωινής περιπολίας την Τρίτη 7 Ιουνίου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τις πρώτες φωλιές Caretta caretta για την φετινή χρονιά, οι οποίες και προστατεύτηκαν με την μέθοδο προστασίας  που χρησιμοποιείται σε όλη την Πελοπόννησο για αποφυγή πιθανής θήρευσης (π.χ. σκυλιά) και καθώς επίσης διότι βρίσκονται σε σημείο με οργανωμένη τουριστική χρήση (ξαπλώστρες, ομπρέλες).  Οι πρώτες φωλιές που εντοπίστηκαν ήταν τέσσερις, γεγονός που επιβεβαιώνει την έναρξη της ωοτοκίας σε όλη την Μεσόγειο νωρίτερα από τα καθιερωμένα. «Αυτό σχετίζεται με τον ήπιο χειμώνα που είχαμε φέτος καθώς οι θαλάσσιες χελώνες είναι εξώθερμα ζώα, που σημαίνει ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος παίζει καθοριστικό ρόλο στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναπαραγωγή, ωοτοκία)», εξηγεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ και προσθέτει:

«Η Κορώνη, με τον ειδυλλιακό χαρακτήρα της και την θαυμάσια αρχιτεκτονική της, έχει να αναδείξει μία ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία  καθώς γειτνιάζει με μία από τις παραλίες της Πελοποννήσου που ωοτοκεί το υπό εξαφάνιση είδος Caretta caretta. Με σεβασμό για τα υπόλοιπα είδη με τα οποία μοιραζόμαστε αυτό τον τόπο και μειώνοντας όσο γίνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις των ανθρώπινων ενεργειών, προστατεύουμε ουσιαστικά το περιβάλλον που εμείς και οι επόμενες γενιές χρειαζόμαστε για να ζήσουμε».

Καταλήγοντας, ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί τον Δήμο Πύλου-Νέστορος να σταθεί αρωγός στο έργο του, που δεν μπορεί να επιτελεστεί χωρίς την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση