Οι ριπές ανέμου στη φωτιά στο Μάτι είχαν ταχύτητα μεγαλύτερη των 100 χλμ/ώρα

Τη Δευτέρα, όταν η φονική φωτιά κατέστρεφε αρκετές περιοχές της Αττικής, η ταχύτητα ήταν μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων ανά ώρα σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Μάλιστα όπως λένε οι ειδικοί καταγράφηκε ρεκόρ οκταετίας. Στις 23/07/2018 οι ριπές έφτασαν στα 100-120 χιλιόμετρα την ώρα σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Αυτό, μαζί με άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη σχεδίου και συντονισμού, απέβησαν μοιραία για την εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε το Μάτι, τον Νέο Βουτζά και τη Ραφήνα.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας ξεπέρασαν τα 60 χιλιόμετρα ανά ώρα. «Σημειώνεται ότι οι δυτικοί άνεμοι ως καταβάτες στις ανατολικές περιοχές της Αττικής έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας –τιμές μεγαλύτερες των 37°C- και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες γρήγορης εξάπλωσης πυρκαγιών», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ο Κώστας Λαγουβάρδος, η Βάσω Κοτρώνη και ο Σταύρος Ντάφης ερευνητές του Αστεροσκοπείου.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι στους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου στον Ισθμό, στους Αγίους Θεοδώρους, στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στα Άνω Λιόσια και στο Νέο Κόσμο, οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν την Δευτέρα 23 Ιουλίου ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία, που έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί, σε πολλούς δε από αυτούς και ανεξάρτητα διεύθυνσης ανέμου», συμπληρώνουν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση