Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα ευθύνονται για τη μεγαλύτερη ρύπανση

Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα είναι υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη ρύπανση στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι μισοί από τους σταθμούς που ευθύνονται για την υψηλότερη ρύπανση του αέρα και του νερού βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, συνολικά 14 στον αριθμό. Η Γερμανία είναι δεύτερη στη σχετική λίστα με επτά, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και την Πολωνία.

Ο οργανισμός εξέτασε στοιχεία του 2015 για τις εκπομπές από 35.000 βιομηχανικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων και των μονάδων επεξεργασίας μετάλλων, από τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Σερβία.

Ο χειρότερος σταθμός σε όλη την Ευρώπη για το 2015 ήταν ο Μπελχατόφ στην Πολωνία, αφού απελευθέρωσε τα υψηλότερα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου, ενώ ακολούθησαν οι σταθμοί Ντραξ στη Βρετανία, Γιενσβάλντε στη Γερμανία και Κοζιενίτσε στην Πολωνία που σημείωσαν τις υψηλότερες εκπομπές για τους τρεις τύπους ρύπων, αντίστοιχα.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ΕΕ σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο προς τους στόχους της για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική για το 2020 και το 2030. Ωστόσο, ο άνθρακας παραμένει το πλέον χρησιμοποιούμενο καύσιμο στις μεγάλες μονάδες καύσης όπως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, τα διυλιστήρια, τα μεγάλα χημικά εργοστάσια και τα χαλυβουργεία, παρά τη μείωση των χρησιμοποιούμενων ποσοτήτων τα τελευταία χρόνια και τον τριπλασιασμό της χρήσης βιομάζας μεταξύ 2004 και 2015.

Ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τις μεγαλύτερες εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου στο περιβάλλον, αν και ορισμένες εγκαταστάσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, απελευθερώνοντας λιγότερες εκπομπές στο περιβάλλον.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση