του Νίκου Αβουκάτου

Σε αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα των κατοίκων της Σύρου, εξελίσσεται, ολοένα και περισσότερο, η προσπάθεια περιορισμού της χρήσης πλαστικής σακούλας. Οι Συριανοί, πλέον, υιοθετούν μία νέα, πράσινη καταναλωτική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Μάριο Βουτσίνο, οι δημότες, άλλα και οι τουρίστες, χρησιμοποιούν πάνινες τσάντες για τις καθημερινές τους ανάγκες, αποφεύγοντας έτσι τη χρήση πλαστικών σακουλών.

syros2 (840 x 840)

«Ο δήμος Σύρου είναι αρωγός της ενημερωτικής εκστρατείας που διεξάγεται τα τελευταία δυο χρόνια με το έργο LIFE DEBAG. Στο νησί γίνονται ενημερωτικές καμπάνιες σε κατοίκους, μαθητές και επισκέπτες. Σκοπός του έργου είναι να μην καταλήγουν οι πλαστικές σακούλες στη θάλασσα επειδή κινδυνεύει η θαλάσσια ζωή αλλά και για να μειωθεί η χρήση τους», είπε ο κ. Βουτσίνος.

Και πρόσθεσε: «Αν και σήμερα είναι μικρός ο αριθμός των κάτοικων, είναι σημαντικό ότι αρχίζει να περιορίζεται η χρήση της πλαστικής σακούλας. Αρκετές επιχειρήσεις του νησιού έχουν υπογράψει ένα προαιρετικό σύμφωνο σε τοπικό επίπεδο και έτσι συμβάλλουν στον περιορισμό, ενώ ενημερώνονται και οι καταναλωτές».

syros (840 x 840)

Η Σύρος, με πάνω από 20.000 κατοίκους, αποτελεί έδρα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε πανελλαδικό επίπεδο χρειάζεται να ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο. «Το μικρό κόστος πληρωμής της πλαστικής σακούλας ευελπιστώ να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Εμείς, με εκστρατείες καθαρισμού σε ακτές, ενημερωτικές εκδηλώσεις στα σχολεία και σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες του νησιού, συνεχίζουμε καθημερινά τον αγώνα μας», υπογράμμισε ο κ. Βουτσίνoς.

syros4 (840 x 472)

Το έργο LIFE DEBAG συμβάλλει σημαντικά στην προβολή του νησιού διότι το επισκέπτονται μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής τους εκπαίδευσης.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τον Μάρτιο του 2018 τα αποτελέσματα του έργου για τη μείωση της πλαστικής σακούλας.