Οι τρεις νικητές των βραβείων LIFE - Πρωτιά για το ελληνικό oLIVE CLIMA

Οι νικητές των βραβείων LIFE 2018 ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ — της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής εκδήλωσης στην Ευρώπη. Οι τρεις νικητές προέρχονται από την Ιταλία (κατηγορία «Φύση»), από την Ισπανία (κατηγορία «Περιβάλλον») και από την Ελλάδα (κατηγορία «Δράση για το κλίμα»). Από τους 15 φιναλίστ, τρία εξαιρετικά έργα επιλέχθηκαν για τα φετινά βραβεία LIFE.

Τα βραβεία απένειμε ο Daniel Calleja Crespo, Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η Yvon Slingenberg, Διευθύντρια Διεθνούς ενσωμάτωσης και συντονισμού πολιτικής, της Γενικής Διεύθυνσης Δράσης για το Κλίμα.

Τα βραβευμένα έργα επιλέχθηκαν διότι συμβάλλουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, στην δυνατότητα αναπαραγωγής, στη συνάφεια με την πολιτική, καθώς και στην οικονομική αποδοτικότητά τους.

Βραβείο LIFE κατηγορία «Φύση»:

  • LIFE WOLFALPS (Ιταλία) — συντονισμένες δράσεις διατήρησης στις αλπικές περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας. Η ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων με τους ανθρώπους συνέβαλε στο να αυξηθούν αριθμητικά οι αγέλες των λύκων και το εύρος των ειδών.

Βραβείο LIFE κατηγορία «Περιβάλλον»:

  • LIFAGROINTEGRA (Ισπανία) — έδειξε ότι η ολοκληρωμένη φυτοπροστασία αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί των χημικών φυτοφαρμάκων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η χρήση φυτοφαρμάκων μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ σε πιλοτικές περιοχές όπου οι γεωργοί στράφηκαν σε φυσικούς θηρευτές, σε προστατευτικές καλλιέργειες και σε άλλες μεθόδους.

Βραβείο LIFE κατηγορία «Δράση για το Κλίμα»:

  • oLIVE CLIMA (Ελλάδα) — συνεργάστηκε στενά με τους γεωργούς στην Ελλάδα για την ενίσχυση του καθαρού ισοζυγίου άνθρακα του οικοσυστήματος, μέσω βιώσιμων γεωργικών τεχνικών προσαρμοσμένων στην κλιματική αλλαγή. Ορισμένες πτυχές του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της χώρας αναθεωρήθηκαν προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα που αποκομίστηκαν από το έργο.

 

Ο Καρμένου Βέλα, Eπίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία δήλωσε:«Συγχαρητήρια στους νικητές και στους φιναλίστ των βραβείων LIFE! Τα εν λόγω εξαιρετικά έργα αποδεικνύουν την αξία της επένδυσης για την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης μας. Η βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών έχει θετικό αντίκτυπο στα είδη, στους οικοτόπους και στη βιοποικιλότητα. Δημιουργεί επίσης θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο και συνδέει τους ανθρώπους με το περιβάλλον και με την κληρονομιά τους. Οι τεχνολογικές καινοτομίες από τα έργα LIFE συμβάλλουν στη δημιουργία κυκλικών οικονομιών για τα απόβλητα, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό. Το πρόγραμμα LIFE παρέχει έξυπνες λύσεις που δείχνουν τα πολλαπλά οφέλη της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.»

Ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, Eπίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, δήλωσε: «Τα έργα LIFE της "Δράσης για το κλίμα" δείχνουν ότι σχετικά μικρές επενδύσεις στη σωστή θέση μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Κατά την αναπαραγωγή και μεταφορά τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των ενεργειακών μας δικτύων αποτελεί το ένα μέρος της λύσης. Η απόδειξη ότι οι νέες μέθοδοι καλλιέργειας μπορούν να βοηθήσουν τη γεωργία να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή αποτελεί το υπόλοιπο. Το πρόγραμμα LIFEεξακολουθεί να είναι το πεδίο δοκιμής των απαιτούμενων καινοτομιών για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή».

Τα βραβεία LIFE αναγνωρίζουν τα πλέον καινοτόμα και αποτελεσματικά έργα, έργα που αποτελούν πηγή έμπνευσης, του προγράμματος LIFE στους τομείς της προστασίας της φύσης, του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση