Σοβαρές ενστάσεις και έντονη δυσαρέσκεια έχει ξεσηκώσει στην αγορά των φωτοβολταϊκών ο πιλοτικός διαγωνισμός που προκήρυξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς οι ρυθμίσεις και οι όροι που προβλέπονται δημιουργούν τεράστιο ρίσκο και επί της ουσίας βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον της αγοράς.
Βεβαίως, όπως μεταδίδει το Capital.gr, αγορά δεν υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο μέσω των πιλοτικών και των επόμενων διαγωνισμών είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για ένα restart το οποίο θα ήταν βιώσιμο, ρεαλιστικό και δε θα επαναλάμβανε τις υπερβολές του παρελθόντος.
Ωστόσο όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών επί της ουσίας η προκήρυξη του διαγωνισμού από τη ΡΑΕ ουδόλως έλαβε υπόψη της τα σχόλια των συμμετεχόντων στη δημόσια διαβούλευση και επιπλέον πρόσθεσε ρυθμίσεις που δεν είχαν τεθεί σε διαβούλευση και οι οποίες αντιβαίνουν στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου 4414/2016.
Κομβική πρόβλεψη που προκαλεί την αντίδραση της αγοράς είναι η αυθαίρετη, σύμφωνα με το ΣΕΦ, εμμονή στον κανόνα του 40%, δηλαδή ότι θα πρέπει σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες το ποσοστό συμμετοχής να είναι τουλάχιστον 40% πλέον της δημοπρατούμενης ισχύος.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΦ σημειώνει ότι με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της αγοράς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ακύρωσης του πιλοτικού διαγωνισμού για μία ή και για τις δυο κατηγορίες έργων, αφού δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει εν τέλει ικανός αριθμός έργων που θα συμπληρώνουν την ισχύ του κανόνα του 40% (ελλείψει πληθώρας ώριμων αδειοδοτικά έργων).
Όπως σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του ΣΕΦ Σωτήρης Καπέλλος, οι μόνοι σίγουροι για συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι όσοι κατέθεσαν πρόσφατα στο ΔΕΔΔΗΕ εγγυητικές για επαναδιατύπωση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, ήτοι 23,4 MW. Τα υπόλοιπα 33MW που απαιτεί ο διαγωνισμός λείπουν. Η ΡΑΕ εκτιμά ότι η ισχύς αυτή θα βρεθεί στο διαγωνισμό από έργα που είχαν περισσέψει από το παρελθόν, που ήταν ώριμα και δεν υλοποιήθηκαν από το 2013. Ωστόσο αυτά τα έργα δεν ξέρουμε σήμερα εάν είναι ζωντανά. Η ΡΑΕ παίρνει ένα τεράστιο και αχρείαστο ρίσκο με την εν λόγω πρόβλεψη καταλήγει ο κ. Καπέλλος.
Ο ΣΕΦ επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν και άλλες επιμέρους προβλέψεις του διαγωνισμού (πχ για τη μεταφορά αδιάθετης ισχύος) που δεν είχαν περιληφθεί στο κείμενο της διαβούλευσης και οι οποίες αντιβαίνουν στο πνεύμα του διαγωνισμού.
Στόχος πρέπει να είναι να γίνει ο διαγωνισμός και όχι να μπαίνουν στη διαδικασία αχρείαστα εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία του, επισημαίνει ο κ. Καπέλλος.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, όχι μόνο ο ΣΕΦ αλλά το σύνολο των συμμετεχόντων επισήμανε ότι το ποσοστό 40% είναι αυθαίρετο και δεν προκύπτει από κάποια μελέτη.
Στόχος μας είναι να πετύχει ο διαγωνισμός και σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να προλάβουμε πιθανά προβλήματα, επισημαίνει ο κ. Καπέλλος, σημειώνοντας ότι ο πιλοτικός διαγωνισμός είναι κομβικός καθώς υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι πάνω σε αυτόν θα στηριχθεί το restart της αγοράς και θα προσελκυθούν καινούριοι επενδυτές. Μάλιστα ο πιλοτικός διαγωνισμός έχει ήδη λάβει δημοσιότητα στα διεθνή κλαδικά μέσα που παρακολουθεί η διεθνής αγοράς και πιθανή αποτυχία του πιθανόν να προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις στην αγορά. "Θέλουμε να πάει καλά ο διαγωνισμός της ΡΑΕ και να έχει επιτυχία αλλά το ρίσκο είναι μεγάλο" σημειώνει ο κ. Καπέλλος προειδοποιώντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καθυστερήσεων όχι μόνο για τα φωτοβολταϊκά αλλά και για τους επόμενους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν για άλλες τεχνολογίες.
Ο διαγωνισμός
Υπενθυμίζεται ότι η πιλοτική δημοπρασία για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών θα γίνει για συνολική ισχύ 40MW και περιλαμβάνει δυο κατηγορίες έργων:
- Έργα κατηγορίας 1 κάτω από το 1 MW που δεν χρειάζονται Άδεια Παραγωγής,για τα οποία δημοπρατούνται 4-7 MW με ανώτατη τιμή 104 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
- Έργα κατηγορίας 2, ισχύος πάνω 1 MW, για τα οποία δημοπρατούνται 33 – 36 MW με ανώτατη τιμή 94 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η ύπαρξη σύμβασης σύνδεσης σε ισχύ ή οριστικής προσφοράς σύνδεσης σε ισχύ καθώς και η καταβολή τέλους συμμετοχής 500 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα. Σταθμός ισχύος μεγαλύτερης των 10 MW δεν μπορεί να λάβει μέρος στη διαδικασία.
Ο διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ οι εγκαταστάσεις που θα επιλεγούν θα πρέπει μέσα σε 18 μήνες για την πρώτη κατηγορία και 24 μήνες για τη δεύτερη να έχουν τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.
Η δημοπρασία θα είναι τύπου pay as bid, δηλαδή ο κάθε συμμετέχων θα εξασφαλίζει την τιμή που έδωσε στο πλαίσιο της δημοπρασίας εφόσον βεβαίως η προσφορά του ήταν επιτυχής.
Τέλος να σημειωθεί ότι για το ποσοστό του 40% το σκεπτικό της ΡΑΕ είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι ο διαγωνισμός θα είναι ανταγωνιστικός.