Οκτώ αλιείς ψάρεψαν 4,5 τόνους σκουπίδια στο Βόρειο Αιγαίο μέσα σε τρεις μήνες!

Το τέλος του 2019 σήμανε και το κλείσιμο του πρώτου κύκλου του προγράμματος #Fishing_For_Litter («Ψαρεύοντας Απορρίμματα») που πραγματοποιεί το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea.

Από τον Οκτώβριο, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, περισσότεροι από 4,5 τόνοι απορρίμματα απομακρύνθηκαν από τον πυθμένα της θάλασσας στο Θρακικό Πέλαγος, τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο Κόλπο, χάρις στη συνεργασία με 8 επαγγελματίες αλιείς από την Καβάλα και τη Μηχανιώνα.

Το πρόγραμμα «Ψαρεύοντας απορρίμματα» περιλαμβάνει τη συμμετοχή του αλιευτικού κλάδου στη μείωση των θαλασσίων απορριμμάτων. Η iSea έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος στο Βόρειο Αιγαίο.

Οι επαγγελματίες αλιείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να συλλέξουν απορρίμματα θαλάσσης που συσσωρεύονται στα δίχτυα τους ως μέρος της συνήθους αλιευτικής τους δραστηριότητας. Αυτά στη συνέχεια αποθηκεύονται επί του σκάφους σε μεγάλες σακούλες που προσφέρονται από το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγηθούν στην ακτή με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η ευαισθητοποίηση της αλιευτικής βιομηχανίας και η αλλαγή των πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων της αλιευτικής βιομηχανίας
  • Η απομάκρυνση των θαλασσίων απορριμμάτων

Η ευαισθητοποίηση της αλιευτικής κοινότητας και η ανάληψη δράσης για τη συλλογή και καταγραφή των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στα δίχτυα των αλιέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και μας δείχνουν την ανάγκη να συνεχίσουμε σε περισσότερες θέσεις, με περισσότερους συνεργαζόμενους αλιείς, σχολιάζει το Ίδρυμα σε σχετική ενημέρωσή του.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση