Οκτώ είδη πτηνών εξαφανίστηκαν στη Νότια Αμερική λόγω αποψίλωσης των δασών

Οκτώ είδη πτηνών εξαφανίστηκαν στη Νότια Αμερική την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη ΜΚΟ BirdLife International. Ενώ η πλειοψηφία των εξαφανίσεων ειδών πτηνών συνδέονται με το κυνήγι και με είδη που είναι ευαίσθητα σε χωροκατακτητικούς οργανισμούς, συνήθως σε οικοσυστήματα νησιών, οι νέες εξαφανίσεις συνδέονται με το αυξανόμενο πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών στη Νότια Αμερική.

Ο Στιούαρτ Μπούτσαρτ, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε στη βρετανική Guardian ότι οι εξαφανίσεις στη Νότια Αμερική είναι απόδειξη ότι η κρίση αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται σε χώρους που ιστορικά δεν χαρακτηρίζονταν από τέτοια γεγονότα, με κύριο λόγο την ανθρωπογενή καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων των πτηνών.

Στο παρελθόν, περίπου το 90% των εξαφανίσεων που σχετίζονται με τα πτηνά αφορούσε είδη σε απομακρυσμένα νησιά. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η αύξηση των γεγονότων εξαφάνισης σε ηπειρωτικές περιοχές οφείλεται στις απώλειες βιοτόπων από τη μη βιώσιμη γεωργία, αποστράγγιση και υλοτόμηση.

Περισσότερα από 26.000 είδη βρίσκονται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Τα μισά από τα πουλιά που εξαφανίστηκαν πρόσφατα ήταν ιθαγενή στη Βραζιλία. Εκτός από τα οκτώ είδη πουλιών που έχουν ήδη εξαφανιστεί, υπάρχουν 51 άλλα που είναι «άκρως απειλούμενα», αναφέρει η μελέτη.

Ο Μπούτσαρτ και η ομάδα του ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα προωθήσουν μελλοντικές προσπάθειες προστασίας, ώστε να σωθούν αυτά τα απειλούμενα είδη πουλιών από την εξαφάνιση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.