Οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων κάθε χρόνο στις θάλασσες

Οι πλαστικές σακούλες είναι ένα από τα μεγαλύτερα  προβλήματα για το περιβάλλον. Χρησιμοποιούνται μόλις για ελάχιστα λεπτά και προκαλούν τεράστια ζημιά.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παραχθεί περισσότερο πλαστικό από ποτέ. Τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν κάθε χρόνο στον ωκεανό, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen MacArthur. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός έως το 2050 τα πλαστικά αντικείμενα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια.

Συνολικά πετάγονται κάθε χρόνο αρκετά πλαστικά  αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να περικυκλώσουν τέσσερις φορές τον πλανήτη. Αν δεν τα ανακυκλώσουμε και συνεχιστεί η απόθεση τους σε χώρους υγειονομικής ταφής θα απαιτηθούν 450 χρόνια για την αποσύνθεση τους.

Οι επιστήμονες  του Πανεπιστημίου Πλίμουθ αναφέρουν ότι περισσότερα από 700 είδη της θάλασσας απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας  της πλαστικής αυτής καθημερινής μας συνήθειας.

Οι μέχρι τώρα μετρήσεις και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2015 στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 363 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος. Η μέτρηση αυτή είναι κατά 50% μεγαλύτερη από την δημοσιευμένη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2010 στις 242 σακούλες ανά κάτοικο, η οποία τότε κατέτασσε την Ελλάδα στην 4η θέση ανάμεσα στις 19 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για 363 σακούλες φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση, διπλάσια σχεδόν από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο των 175 τεμαχίων.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση