Ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή στη Δαδιά - Καίγεται ο πυρήνας του δάσους

του Νίκου Αβουκάτου

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 21 Αυγούστου στη θέση Γκίμπραινα στον Έβρο έρχεται να αποτελειώσει το έργο της περσινής καταστροφής στη Δαδιά, καθώς πλέον καίγεται ο πυρήνας του προστατευόμενου δάσους, όπου βρίσκεται και η αποικία του απειλούμενου με εξαφάνιση Μαυρόγυπα. Η πυρκαγιά αυτή τη φορά, ωστόσο, είναι πολύ χειρότερη και καταστροφικότερη τόσο ως προς τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις όσο και σε κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες της Greenagenda.gr αναφέρουν τεράστιες καταστροφές στην περιοχή της Γκίμπραινας, στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Οι φλόγες καταπίνουν μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές για τα αρπακτικά πουλιά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, εκ των οποίων τα τρία από τα τέσσερα είδη γυπών. Τα τελευταία 4 ζευγάρια Ασπροπάρη βρίσκονται εκεί, ενώ εκεί απαντά και ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

«Εξαιρετικά σοβαρή έως σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί στο Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου, μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται από την Αισύμη μέχρι την Τραϊανούπολη, ενώ πολύ ανησυχητικές είναι οι αναφορές που ήδη μιλούν ακόμα και για ολική καταστροφή σε κάποιες περιοχές», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Μαρτίνος Γκαίτλιχ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι φυσικά πολύ νωρίς για αποτίμηση της έκτασης της καταστροφής, ωστόσο ακόμα και τη δύσκολη αυτή ώρα, με τη φωτιά να συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη, θεωρούμε ως ένα ελάχιστο μέτρο για την προστασία της ορνιθοπανίδας την άμεση απαγόρευση του κυνηγιού στην ευρύτερη περιοχή ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις που δέχεται η καταπονημένη ορνιθοπανίδα και να δοθεί η δυνατότητα να βρουν τα πουλιά καταφύγιο στις άκαυτες περιοχές».

Στον απόηχο των πυρκαγιών πρέπει επιτέλους να υπάρξει αλλά και να εφαρμοσθεί ένας αποτελεσματικός αντιπυρικός σχεδιασμός που να διαπερνά κάθε πτυχή διαχείρισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, τονίζει ο κ. Γκαίτλιχ, προσθέτοντας: «Δυστυχώς, έναν χρόνο μετά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια ούτε και το χρόνο να συνεχίζουμε να χάνουμε κάθε καλοκαίρι το ανεκτίμητο φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας».

Εντός της ημέρας η απόφαση απαγόρευσης κυνηγιού στον Έβρο

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με εντολή του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, θα εκδοθεί εντός της ημέρας απόφαση απαγόρευσης της θήρας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, «για λόγους προστασίας της άγριας πανίδας της περιοχής, εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών».

Πηγή φωτογραφίας: Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης/Facebook

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση