Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας

Την ικανοποίησή του για την πολυπρόσωπη συμμετοχή όλων των αρμόδιων κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων στις συσκέψεις, για την ουσιαστική τους συμβολή, αλλά και για το πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας εξέφρασε ο Αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος. Εν όψει της επικείμενης έκδοσης Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαβουλεύσεων του κ. Φάμελλου, με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, εμπορικών επιχειρήσεων και αλυσίδων λιανικής πώλησης και τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι η υψηλή κατανάλωση πλαστικής σακούλας μίας χρήσης, η ακατάλληλη διαχείριση και διάθεσή τους στο τέλος του κύκλου ζωής τους και φυσικά η ανθεκτικότητά τους στη φθορά βλάπτουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων οικοσυστημάτων», ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «περιορίζεται η αποδοτικότητα πόρων, αφού μεγάλο μέρος τους διατίθεται σε χώρους υγειονομικής ταφής και δυστυχώς και σε ΧΑΔΑ. Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν σημαντική περιβαλλοντική πληγή, ενώ απαιτούνται πολλά χρόνια, ώστε να διασπαστούν σε μικροπλαστικά και να συνεχίσουν την επικίνδυνη πορεία τους».

Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς ότι  η γενική στόχευση της επικείμενης ΚΥΑ είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με ταυτόχρονη πρόληψη τυχόν αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών αλλά και η δημιουργία θετικών αλλαγών στην οικονομία.

Παράλληλα, η ΚΥΑ θα στοχεύει στην ενθάρρυνση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, στην αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών από βιοαποδομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες τσάντες, στην χρήση μέσων πολλαπλής χρήσης και στην ανακύκλωση του πλαστικού.

«Η νέα ρύθμιση στοχεύει στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς ως προς τη χρήση της σακούλας με ενθάρρυνση των μέσων πολλαπλών χρήσεων, αντί της μιας χρήσης.Η συνεργασία των παραγωγών και εμπόρων και η ευρεία ενημέρωση των καταναλωτών είναι προϋποθέσεις επιτυχούς αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο στη χώρα μας έχει ξεπεράσει τα όρια ορθής καταναλωτικής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς κατά πολύ. Η συζήτηση αυτών των ημερών με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν και τις ιδέες που ανταλλάξαμε ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για όλους και προπάντων υπεύθυνη. Το θέμα συνδέεται με την περιβαλλοντική προστασία, την νέα απασχόληση που θα δημιουργηθεί σε νέες μορφές παραγωγής, την αποδοτικότητα των πόρων και την προώθηση βιώσιμων καταναλωτικών προτύπων. Αποτελεί ταυτόχρονα και υποχρέωση εναρμόνισης του εθνικού δικαίου στο κοινοτικό», κατέληξε ο Αναπληρωτής ΥΠΕΝ.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΕΒΕΕ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ), βιομηχανίες και βιοτεχνίες παραγωγής καθώς και εισαγωγικές επιχειρήσεις, εταιρείες δικτύων λιανικής πώλησης και υπεραγορών, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση