Οριστικό: «Πράσινο» για τον νέο κανονισμό στα Βιολογικά

Χρειάστηκαν περισσότερα από 3 χρόνια και 7 προεδρίες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και η ελληνική- για να καταλήξουν σε συμφωνία το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του κανονισμού της βιολογικής γεωργίας και της σήμανσης των βιολογικών προϊόντων.

Σχεδόν όλη την ημέρα διήρκησαν οι διαβουλεύσεις Κομισιόν, Συμβουλίου και Ευρωβουλής, ενώ μετείχε και η IFOAM.Σχεδόν όλη την ημέρα διήρκησαν οι διαβουλεύσεις Κομισιόν, Συμβουλίου και Ευρωβουλής, ενώ μετείχε και η IFOAM.

Τη συμφωνία παράλληλα με τη λιτή ανακοίνωση της Κομισιόν γνωστοποίησε και ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, μέσω του λογαριασμού του στο facebook αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Αποτέλεσμα! Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια, αυτή η συμφωνία θα αφαιρέσει τα εμπόδια για την αειφόρο ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ».

Ο νέος κανονισμός καλύπτει ευρύτερη γκάμα αγροτικών προϊόντων, ενώ στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς εισάγοντας ένα νέο σύστημα πιστοποίησης, μέσα από το οποίο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να στραφούν στην καλλιέργεια βιολογικών με μικρότερο κόστος και λιγότερη γραφειοκρατία.

Στις «σκληρές» και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις εκτός από εκπροσώπους των 3 θεσμικών οργάνων της ΕΕ μετείχε και η Διεθνής Ομοσπονδία Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM). Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η μαλτέζικη προεδρία τήρησε τη δέσμευσή της για να ολοκληρώσει τον κανονισμό για τα βιολογικά. Ουσιαστικά το είπε και το έκανε στο παραπέντε της λήξης της θητείας της, καθώς από 1η Ιουλίου τα ηνία της ΕΕ αναλαμβάνει η Εσθονία.

Από την πλευρά της η Κομισιόν προχώρησε στην παρακάτω λιτή ανακοίνωση: «Σήμερα (σσ.Τετάρτη 28 Ιουλίου), οι διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία για την αναθεώρηση των κανόνων της βιολογικής γεωργίας ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες ενός αναπτυσσόμενου κλάδου.

» Τέλος, ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν δήλωσε πιο αναλυτικά: «Χαιρετίζουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του σημερινού τριμερούς διαλόγου και της συμφωνίας επί του κανονισμού για τα βιολογικά προϊόντα και πιστεύουμε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα ταιριάζει με τον δυναμισμό και τις προσδοκίες αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου, θα υποστηρίξει την ανάπτυξή του και την ικανότητά του να καινοτομεί αλλά και θα τον βοηθήσει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.

» Μετά από περισσότερο από 3 χρόνια διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα εξαλείψει τα εμπόδια στην αειφόρο ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ, διασφαλίζοντας έτσι δίκαιο ανταγωνισμό για τους αγρότες και τους επιχειρηματίες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τους ελέγχους και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

» Μετά τον τριμερή διάλογο, η Κομιισιόν προσβλέπει στην έγκριση της συμφωνίας που επετεύχθη σήμερα από την Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (σσ. Comagri) και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, επιτρέποντας έτσι τη νέα νομοθεσία να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό».

Περισσότερες πληροφορίες για τη βιολογική παραγωγή στην ΕΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση