Ουγκάντα: Δυσπλασίες σε πιθήκους συνδέονται με τη χρήση φυτοφαρμάκων

Η χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να βλάψει ζώα σε κοντινούς βιοτόπους, προειδοποιεί νέα έρευνα. Μια δεκαμελής επιστημονική ομάδα του Ανθρωπολογικού Μουσείου του Παρισιού και του Έργου Προστασίας Μεγάλων Πιθήκων στον Εθνικό Δρυμό Κιμπάλε στην Ουγκάντα εντόπισε μπαμπουίνους και χιμπατζήδες με δυσμορφίες του προσώπου κοντά σε μια αγροτική περιοχή όπου χρησιμοποιούνται οκτώ διαφορετικά φυτοφάρμακα. Σχεδόν το 25% των χιμπατζήδων που παρακολούθησαν οι ερευνητές εμφάνισαν ανωμαλίες όπως μικρότερα ρουθούνια, αναπαραγωγικά προβλήματα, παραμορφώσεις στα άκρα και το χρώμα του δέρματος και υπερωιοσχιστία (λαγόστομα).

Ο Εθνικός Δρυμός Κιμπάλε βρίσκεται κοντά σε βιομηχανικές φυτείες τσαγιού και αγροκτήματα που καλλιεργούν αραβόσιτο, στα οποία συχνά εισβάλλουν οι χιμπατζήδες και οι μπαμπουίνοι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στα οκτώ φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην περιοχή περιλαμβάνεται η γλυφοσάτη, η κυπερμεθρίνη και η προφενοφόζη. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από το χώμα, καρπούς και σπόρους αραβοσίτου, καθώς και ιζήματα από κοντινούς ποταμούς μεταξύ 2014 και 2016, και ανακάλυψαν ότι τα μέσα επίπεδα των παρασιτοκτόνων ήταν πάνω από τα συνιστώμενα όρια ασφαλείας.

Από τους 66 χιμπατζήδες που παρακολουθήθηκαν, οι 16 παρουσίασαν παραμορφώσεις. Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης 35 μπαμπουίνους και τουλάχιστον έξι είχαν σοβαρές ρινικές παραμορφώσεις. «Η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να συμβάλει στη δυσπλασία του προσώπου στους χιμπατζήδες και τους μπαμπουίνους», καταλήγει η έρευνα.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ταξινομεί τους χιμπατζήδες ως απειλούμενο είδος, ενώ τα συγκεκριμένα ζώα έχουν και οικονομική αξία για την Ουγκάντα, καθώς προσελκύουν τουρίστες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση