Ο «Ήλιος» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ο «Ήλιος» του ΥΠΕΚΑ

Sunray Montalto di Castro photovoltaic (Italy)

H ΕτΕ  αυτήν τη στιγμή  αξιολογεί το   σχέδιο Ήλιος στην Ελλάδα  Αυτό το σχέδιο  προωθείται από  την Enexon  Helllas   Το συνολικό του κόστος   εκτιμάται στα 320 εκατομμύρια ευρώ  και πιθανόν το δάνειο της τράπεζας  θα είναι  της τάξης των  120 εκατομμυρίων ευρω. Αποτελείται από ένα χαρτοφυλάκιο 24   χερσαίων φωτοβολταικών έργων στην Ελλάδα  με συνολική ισχύ 106 MWp  Αυτό το χαρτοφυλάκιο   χωρίζεται σε δυο φάσεις  που θα ανατεθούν τον Σεπτέμβριο του 2012  και  τον Ιανουάριο  του 2013. Το σχέδιο   υποστηρίζει τις ΑΠΕ σε εθνικό και  ευρωπαϊκό επίπεδο.  Τα σχέδια αφορούν  περιοχές  όπως    Πελοπόννησος , Μακεδονία  Κεντρική Ελλάδα   και Θεσσαλία

 

Όσο για το Ηλιος,   πρόγραμμα που προωθεί  το Υπεκα   Η Ευρωπαικη Τράπεζα Επενδύσεων  αναφέρει ότι « έχουμε ενημερωθεί για αυτό.  Προς το παρόν   αυτή η πρωτοβουλία βρίσκεται  στο στάδιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης  και  είναι δύσκολο  για εμάς να  έχουν άποψη  για το πόσο γρήγορα θα εφαρμοστεί το σχέδιο. Πότε   και πως τα υποέργα  του σχεδίου  θα έρθουν στην αγορά και πως θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές   αυτό  αφορά τη συνεργασία    ανάμεσα στις υπηρεσίες της Τράπεζας και  του υπουργείου».

New Caledonia Helios Bay (France)

 

Πρόκειται για το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη χώρα μας και εξαγωγής της στη Γερμανία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες της Δ. Ευρώπης, κόστους επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων ισχύος 10 γιγαβατ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό   η   χώρα μας επιδιώκει ως το τέλος του χρόνου να υπογραφεί συμφωνία όχι μόνο με τη Γερμανία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλισθεί η κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή των δικτύων που απαιτούνται για τη μεταφορά της ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!