Έως το τέλος του έτους θα έχουν οριστικοποιηθεί οι οροί της συμφωνίας για το Helios
Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου προγράμματος Helios θα έδινε την δυνατότητα μείωσης του δημοσίου χρέους της χώρας . Το θέμα συζητήθηκε χθες, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρεσλερ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ και τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα «Helios» προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10 GW φωτοβολταϊκών, με κόστος επένδυσης έως 20 δισ. ευρώ, σε δημόσια γη συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων, η οποία θα παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνια μίσθωση και με εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες άδειες.
Στην κοινή εταιρεία διαχείρισης, τα ποσοστά συμμετοχής του κράτους θα φτάνουν το 30% και το ποσοστό του ιδιώτη επενδυτή το 70%. Αν το Δημόσιο αποφασίσει να μην ενοικιάσει, αλλά να παραχωρήσει τα ακίνητα, όπου θα δημιουργηθούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τότε το ποσοστό του Δημοσίου στην κοινή εταιρεία διαχείρισης μπορεί να φτάσει και το 50%.
H επένδυση, η οποία αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έχει εξασφαλισμένη ευνοϊκή μεταχείριση από τον κοινοτικό κανονισμό για τα επόμενα 25 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, όμως, η απόδοση της αρχικής επένδυσης είναι πιθανόν να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ.
Η τιτλοποίηση μέρους των εσόδων του Δημοσίου για το σύνολο της περιόδου αυτής μπορεί να εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξης των 20-30 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.Οι επιμέρους όροι της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν σύντομα και, πάντως, μέχρι τα τέλη του 2011, με την υπογραφή του Memorandum of understanding (MOU) με τη Γερμανία, καθώς και με την οριστικοποίηση των τελικών συμφωνιών με την Ε.Ε.
Στην παρουσίασή του, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε τα πλεονεκτήματα του project «Helios» -σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις στη Γερμανία- στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, άρα και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης.
Το πρόγραμμα προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς εξαγωγή. Στο σημείο αυτό, αρχίζουν και τα προβλήματα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος παραδέχθηκε ότι το δίκτυο της ΔΕΗ επιτρέπει τη μεταφορά έως 2 GW, που δεν δύναται να μεταφέρει το επιπλέον ρεύμα του «Helios». Συνεπώς, εκτός από την υποδομή των πάρκων, θα χρειαστούν και νέες επενδύσεις για την ενίσχυση των δικτύων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο κ. Ρέσλερ, από την πλευρά του, αφού εξήρε τη συνεργασία των δύο πλευρών, δήλωσε πως υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής ηλιακής ενέργειας προς τη Γερμανία.
Για την υλοποίηση της επένδυσης χρειάζεται να ξεπεραστούν τα πάγια αντικίνητρα επενδύσεων, εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και τηρηθούν τα αρχικώς συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.
Δηλώσεις ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ PHILIPP RΟSLER
P. ROSLER: Μίλησα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος για πάρα πολλούς ενδιαφέροντες τομείς και διαπιστώνουμε ότι η συμβολή του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την οικονομία.
Ο Υπουργός παρουσίασε πολλά θεματα ολόκληρου του πακέτου πολλές πτυχές, μαζί με την αντιπροσωπεία μου την επιχειρηματική αντιπροσωπεία ένα μεγάλο κομμάτι ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος, με την ηλιακή ενέργεια, άρα βλέπετε ότι μπορούμε εξαιρετικά πράγματα να κάνουμε και να δώσουμε ώθηση στις επενδύσεις εδώ. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ήλιος». Εδώ υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής ηλιακής ενέργειας προς τη Γερμανία, θα υπάρξουν κάποια ερωτήματα που πρέπει να λυθούν όπως η διεύρυνση των δικτύων και η χρηματοδότηση όλων αυτών, αλλά νομίζω ότι από κοινού μαζί δηλαδή και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε κι αυτά τα θέματα.
Βλέπετε ότι η ενέργεια είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για να δώσει ώθηση και αναβίωση στην ελληνική οικονομία.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:
Είχα την ευκαιρία να αναλύσω τις επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τις ευκαιρίες επενδύσεων, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, οπως η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, με ό,τι σημαίνει για τον κλάδο κατασκευών, τομείς όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαχείριση υδάτων. Τομείς, στους οποίους η χώρα μας χρειάζεται κεφάλαια, τεχνογνωσία και συνεργασία με το εξωτερικό και με γερμανικές επιχειρήσεις.
Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς προχωράμε το φιλόδοξο, αλλά ταυτόχρονα πολύ ρεαλιστικό σχέδιο «Ήλιος», δηλαδή τη δυνατότητα εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα, που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, στη Γερμανία, προς όφελος και των δυο χωρών.
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον επιχειρηματικό εγχείρημα, στο οποίο συμφωνήσαμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση και σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα απαραίτητα δίκτυα, που θα υποστηρίξουν ένα παρόμοιο εγχείρημα, για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα και τον χρηματοδοτικό τρόπο, με τον οποίο θα κάνουμε αυτό το σχέδιο πραγματικότητα.