Ο ήλιος κάνει καλό στην ελληνική οικονομία

Με αφορμή  την  ανάδειξη του νέου  Δ.Σ. του ΣΕΦ  ο πρόεδρος του Σωτήρης Καπέλλος παραχώρησε συνέντευξη   στην  greenagenda.gr  και αναφέρθηκε στις  προτεραιότητες του,  στους χειρισμούς  που πρέπει να γίνουν για  την ανάπτυξη του κλάδου  ενώ  τόνισε τον σημαντικό ρόλο των φωτοβολταϊκών  για την ελληνική  οικονομία.

-Τα φωτοβολταϊκα  δημιουργούν θέσεις εργασίας, αυτές μπορούν να αυξηθούν?

Η ηλιακή ενέργεια που φτάνει στη χώρα μας κάθε χρόνο ισοδυναμεί με 132 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου αξίας 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2012, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 3% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια και το ποσοστό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 5% το 2013.Όπως σε όλες σχεδόν τις χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, η μεγάλη πλειονότητα των θέσεων εργασίας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, είναι στους τομείς της εμπορίας, της εγκατάστασης συστημάτων και των υπηρεσιών. Παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν πέντε μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων στην Ελλάδα, σήμερα οι περισσότερες υπολειτουργούν. Η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πλαισίων γίνεται πλέον κατά κύριο λόγο από τις ασιατικές χώρες, οι οποίες έχουν πετύχει να ρίξουν δραστικά το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Προβλήματα βιωσιμότητας αντίστοιχα με των δικών μας εργοστασίων παρουσιάζουν πλέον όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ, μη μπορώντας να αντέξουν τον ανταγωνισμό της Κίνας κατά κύριο λόγο.Η εγχώρια παραγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων και επικουρικού εξοπλισμού καλύπτει σήμερα το 17% περίπου του κύκλου εργασιών της αγοράς.Λαμβάνοντας υπόψη και την εγκατάσταση και διασύνδεση των συστημάτων, η συνολική εγχώρια προστιθέμενη αξία στα
φωτοβολταϊκά συστήματα ανέρχεται σε 40% περίπου
, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο.Το 2012 είχαμε 19.700 άμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης και άλλες 31.400 έμμεσα συντηρούμενες από τα φωτοβολταϊκά (θέσεις εργασίας που συντηρούνται στην ευρύτερη οικονομία από την τόνωση της κατανάλωσης που επιφέρει η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών). Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (35.000 οικιακούς καταναλωτές και 15.000 εταιρίες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.

-Ποιές είναι οι προτεραιότητες σας?

Στόχος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών είναι η υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς και η διασφάλιση θέσεων εργασίας σε μια περίοδο που η ανεργία έχει εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα. Βιώσιμη αγορά σημαίνει, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί ότι τα νέα εγκατεστημένα συστήματα δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ και εμμέσως βέβαια δεν θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές που τροφοδοτούν τον λογαριασμό αυτό.Αν τα νέα συστήματα που θα εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια αποζημιώνονται με ταρίφες αρκετά χαμηλές και συγκρίσιμες με το κόστος των υπολοίπων ενεργειακών τεχνολογιών (συμβατικών ή ΑΠΕ), δεν προκαλείται πλέον διεύρυνση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.Αν συμβούν τα παραπάνω, όπως απέδειξαν και σχετικές μελέτες του ΑΠΘ για λογαριασμό του ΣΕΦ, μπορούμε να υπερδιπλασιάσουμε τον
εθνικό στόχο για τα φωτοβολταϊκά ως το 2020, χωρίς να επιβαρύνουμε περαιτέρω τους καταναλωτές.

Γι’ αυτό ο ΣΕΦ ζητά αύξηση του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά με παράλληλη άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών. Άλλωστε, οι εξελίξεις της τελευταίας διετίας έχουν επιβεβαιώσει την κριτική που είχε ασκήσει ο ΣΕΦ στον αναιμικό και εκτός πραγματικότητας στόχο που είχε τεθεί από το ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά το 2010, αγνοώντας τη δυναμική των διαφόρων τεχνολογιών.

-Η αγορά των φωτοβολταϊκών  δοκιμάζεται. Ποιά πρέπει να είναι  η αντιμετώπιση του κλάδου από την κυβέρνηση.

Αν δεν βιώναμε μια τόσο μεγάλη κρίση, αυτό που σήμερα κάποιοι θεωρούν πρόβλημα, θα θεωρούνταν μεγάλη επιτυχία. Γιατί μόνο ως επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι το 2012, η Ελλάδα κατέλαβε την 5η θέση διεθνώς σε ότι αφορά στην εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο. Τόσο το 2012, όσο και την προηγούμενη χρονιά, η Ελλάδα ήταν επίσης στο top-10 διεθνώς σε ότι αφορά στη νέα εγκατεστημένη ισχύ. Η επιτυχία αυτή σκιάστηκε από τα ελλείμματα και τα προβλήματα ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ που αναστάτωσαν την αγορά και οδήγησαν την κυβέρνηση να προβεί σε ατυχή και άστοχα μέτρα όπως η αναστολή αδειοδότησης νέων έργων και η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των πάρκων.

Ο ΣΕΦ επιθυμεί ένα γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με το ΥΠΕΚΑ και όλους τους συναρμόδιους φορείς ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να διασφαλιστεί η συνέχιση της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών.

-Ο κλάδος αποτελεί  έναν μοχλό ανάπτυξης. Το 2013 εκτιμάται ότι  θα γίνουν  σημαντικές επενδύσεις?

Η επιβολή ασφυκτικών προθεσμιών από το ΥΠΕΚΑ είχε ως αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η εγκατάσταση συστημάτων το πρώτο τρίμηνο του 2013, μια κατάσταση που δεν θα συνεχιστεί το υπόλοιπο έτος. Σήμερα η αγορά είναι σε αναμονή και αναβρασμό, περιμένοντας τις νέες ρυθμίσεις και το ξεκαθάρισμα του τοπίου. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι βέβαια λογικό να αναμένονται νέες σημαντικές επενδύσεις σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!