Το project helios έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών
Οι τιτλοποιήσεις εσόδων από το project Ηλιος για τη μείωση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Για αυτή την αναφορά δεν έκρυψε την ικανοποίηση του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην κοινή συνέντευξη τύπου με την εκτελεστική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού ενέργειας Maria Van Der Hoeven κατά την παρουσίαση της επίσημης έκθεσης του ΔΟΕ «ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΟΕ: ΕΛΛΑΔΑ 2011»
«Στη χθεσινοβραδινή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής υπάρχει και μία συγκεκριμένη αναφορά σε ένα πολύ μεγάλο σχέδιο. Γνωρίζετε όλοι σας το σχέδιο «Ήλιος», για τη δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας από ήλιο από την Ελλάδα στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Βόρεια Ευρώπη. Για εμάς, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί με τον τρόπο αυτό δίνεται μία περαιτέρω ώθηση σε μία μεγάλη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση και την οποία δουλεύουμε» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου .
Σημεία της ομιλίας του ΥΠΕΚΑ για το project Helios
Κατ' αρχήν, πρέπει να πω ότι η ονομαστική αναφορά στο project «Ήλιος» στα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου είναι κάτι το εξαιρετικά θετικό και κάτι για το οποίο δουλέψαμε πολύ καιρό. Είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε κάνει μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά και ανάλυση για το πώς μπορεί να σχηματοποιηθεί το project που, ναι μεν έχει πρωτοαναφερθεί σε σχέση με μια χώρα, τη Γερμανία, αλλά είναι ανοιχτό και σε άλλες χώρες.Έχουμε συζητήσει πολύ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε συζητήσει πολύ με τη Γερμανική Κυβέρνηση, έχουμε ψάξει τα χρηματοοικονομικά θέματα, τα ζητήματα διασύνδεσης και δικτύων συνδέοντάς τα και με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επέκταση δικτύων. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εύρεσης διαθέσιμης γης. Γνωρίζετε ότι εστάλησαν και επιστολές, πριν από μερικές ημέρες, στους Δήμους όλης της Ελλάδας, για να αποτυπώσουμε την ελεύθερη δημοτική γη, η οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε όλο αυτό το πρόγραμμα.
Έχει γίνει δουλειά. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι και το γεγονός ότι θεωρήθηκε ότι έχει φτάσει σε επίπεδο ωριμότητας πλέον, ώστε να υπάρξει ονομαστική αναφορά που θα μας επιτρέψει να κάνουμε και τα επόμενα βήματα. Υπάρχουν δυο τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό. Ο πρώτος τρόπος έχει να κάνει με την προεξόφληση, την τιτλοποίηση, αν θέλετε, μελλοντικών εσόδων από την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτή η τιτλοποίηση, όπως γίνεται με άλλα έσοδα από άλλες πηγές, να χρησιμοποιηθεί για την ονομαστική μείωσή του χρέους. Αυτός είναι ο ένας τρόπος.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθούν τα ετήσια έσοδα από αυτό το project, όταν υλοποιηθεί, για να εγγυηθούν ή να μειώσουν τότε το χρέος, όπως αυτό το project εξελίσσεται. Υπάρχουν δυο, λοιπόν, διαφορετικοί τρόποι, η τιτλοποίηση και πρόωρη εξόφληση ή η χρήση των εσόδων αυτών σε όλη τη διάρκεια της εικοσαετίας ή εικοσιπενταετίας, που θα δημιουργήσει αυτό το project. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα δουλέψουμε με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του Ελληνικού Δημοσίου.
Να προειδοποιήσω ότι το project αυτό, επειδή είναι φιλόδοξο και δύσκολο, έχει πολύ δρόμο και πολλή δουλειά ακόμα, για να γίνει πραγματικότητα. Όμως, μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι υπάρχει ανταπόκριση από τους εταίρους μας, αλλά και αναγνώριση με την αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής
Tα οικονομικά του project «Ήλιος», πόσο δηλαδή θα στοιχίσουν οι διασυνδέσεις, το κόστος των διασυνδέσεων, τι θα γίνει αν όλη αυτή η ενέργεια ή μεγάλο μέρος μπεις το ελληνικό σύστημα και με ποια τιμή θα μπαίνει στο ελληνικό σύστημα εφ' όσον θα γίνεται το swap δηλαδή, τι θα συμβεί με το αν θα πετάξει άλλες μονάδες έξω τις ώρες που θα λειτουργεί το project «Ήλιος». Δηλαδή κάπως αν μπορείτε να μας πείτε λίγο τα βασικά του οικονομικά μεγέθη γιατί δεν είναι προφανή όλα και τι προσδοκάτε να εισπράξετε, ποιο το ύψος της τιτλοποίησης και από πού
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βασικό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο παράγει για παράδειγμα 10 GW, έχει ένα κόστος επένδυσης περίπου 20 δισ. ευρώ με μέση τιμή δύο εκ. ευρώ ανά MW και αυτή η τιμή πέφτει, αυτή τη στιγμή, γιατί πέφτουν ραγδαία οι τιμές εξοπλισμού στα φωτοβολταϊκά. Ταυτόχρονα, με βάση την ισχύουσα τιμή στη Γερμανία, όχι στην Ελλάδα, τα έσοδα είναι της τάξης των 3-3,5 δισ. ευρώ το χρόνο επί 25 χρόνια. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα project με δυνητικά έσοδα πάνω από 80 δισ. ευρώ, κόστος επένδυσης 20 δισ. και, βεβαίως, σε αυτό το κόστος επένδυσης πρέπει να προσθέσει κάποιος και το κόστος διασύνδεσης. Σχετικά με το κόστος διασύνδεσης, θα σας δώσω ένα νούμερο, μια ειδική γραμμή από εδώ ως την Κεντρική Ευρώπη, είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ επένδυση. Δεν είναι ο μόνος τρόπος για να κάνει κάποιος αυτή τη διασύνδεση και, ήδη, με το ισχύον σύστημα, γύρω στα 2.000 MW μπορούν να φύγουν προς τα πάνω με το ισχύον δίκτυο. Όμως, ένα κομμάτι αυτής της επένδυσης, θα είναι χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους στο πλαίσιο της ανακοίνωσης που έκανε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δικτύων.
Αυτά είναι πολύ χοντρικά κάποια χαρακτηριστικά. Έτσι κι αλλιώς, η τοπική διασύνδεση είναι ένα θέμα που εξελίσσεται και, αν εξαιρέσει κάποιος τα νησιά και την Κρήτη, δεν χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις αναβάθμισης για να καλύψει αυτό το project. Βάλατε, όμως, ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο θέλει πολύ μεγάλη κουβέντα, τι γίνεται αν μέρος αυτής της παραγωγής δεν έχει φυσική εξαγωγή, αλλά εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα που δίνει η σχετική Κοινοτική Οδηγία, το 2009, είναι μόνο στατιστικού χαρακτήρα.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δει κάποιος τι ακριβώς θα συμβεί στην εγχώρια αγορά, ποιον πετάει έξω, τι μεταβολές υπάρχουν. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τα δούμε από δω και πέρα. Έχουμε, ήδη, κάνει μια δουλειά κι υπάρχουν διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια. Επαναλαμβάνω, μιλάμε για ένα πολύπλοκο, φιλόδοξο, ρεαλιστικό, project, του οποίου ο ρεαλισμός βασίζεται σ’ ένα πολύ απλό πράγμα, ότι η διαφορά ενεργειακής απόδοσης και άρα επενδυτικής απόδοσης σε ηλιακή ενέργεια μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, είναι τεράστια. Και αυτό δημιουργεί και επενδυτικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό ενδιαφέρονται και οι γερμανικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν - βλέπω πάρα πολύ συχνά μεγάλες επιχειρήσεις γερμανικών και όχι μόνο συμφερόντων, που ρωτούν «πώς μπορούμε να συμμετάσχουμε σ’ αυτό το project;»
Και κλείνω το θέμα αυτό με το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δει κάποιος πώς θα σχηματοποιηθεί. Αλλά υπολογίστε ότι η Ελλάδα βάζει, πέρα από τον ήλιο, προφανώς, τη δημόσια και δημοτική γη, η οποία διατίθεται για 25 χρόνια και, ταυτόχρονα, όλες τις αδειοδοτήσεις σε ένα σύστημα και πιθανόν και άλλου είδους πλεονεκτήματα, που να έχουν να κάνουν με τη φορολογία και ούτω καθ' εξής, στο επενδυτικό αυτό σχήμα που θα δημιουργηθεί.Και αυτό είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης που θα γίνει με τους εταίρους. Ο ΥΠΕΚΑ ανέφερε ότι 30% θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου. Το ποσοστό αυτό αναλογεί στην αξία της γης και όλο το πλέγμα του ότι ετοιμάζει η Ελληνική Πολιτεία και δίνει ένα έτοιμο project, δηλαδή πλήρως αδειοδοτημένο, με όλα τα προβλήματα λυμένα, για να υλοποιηθεί.
Το Δεκέμβριο, έχει αποφασιστεί να γίνει από κοινού διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΥΠΕΚΑ ενός διήμερου συνεδρίου για την ενέργεια στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου μία από τις δυο μέρες θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στο project «Ήλιος» και στην υλοποίησή του.