Ο αειφόρος συμβολισμός του γλυπτού βραβείου των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017

του Νίκου Αβουκάτου

«Ο καλλιτέχνης νιώθει μια ευχάριστη ανακούφιση, χαίρεται για το δημιούργημά του αλλά ακόμη περισσότερο επειδή η έμπνευσή του ουσιαστικά αποτελεί την επιβράβευση για τον νικητή». Αυτά το λόγια χρησιμοποίησε ο μαρμαρογλύπτης του αγαλματιδίου των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017, Ιάκωβος Περράκης, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η οποία απέσπασε το σχετικό βραβείο στην κατηγορία Ιστοσελίδας.

Ο καλλιτέχνης με καταγωγή από την Τήνο, κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε την 1η ημέρα του καλοκαιριού στο πανέμορφο πευκόφυτο Πάρκο Αναψυχής της Ραφήνας, παρακολουθούσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εκδήλωση.

Το αγαλματίδιο, σύμφωνα με τον κ. Περράκη, συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπινου σεβασμού στην αειφόρο ανάπτυξη. Η έμπνευσή του πήγασε από το βλαστάρι που αναδύεται από τον καρπό ως εξέλιξη του άνθους ενός φυτού και μιας καλής σποράς.

σσσσ (650 x 659)

Ο κ. Ιάκωβος Περράκης

«Ως δημιουργός αυτού του αγαλματιδίου, πιστεύω ότι αναδεικνύει την αξία του βραβευθέντα και την έγνοιά του για το περιβάλλον. Κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι ο δημιουργός και αυτός που λαμβάνει το βραβείο νοιάζονται για το περιβάλλον», είπε ο κ. Περράκης.

Ο ίδιος μίλησε και για το πώς εμπνεύστηκε τη ξεχωριστή δημιουργία του. «Αυτό που σκέφθηκα ήταν ότι πρέπει να αναδείξω την ανθρώπινη ύπαρξη και για αυτό έφτιαξα μια παλάμη από μάρμαρο. Στη συνέχεια από πέτρα δημιούργησα τον καρπό που συμβολίζει την αρχή της ζωής. Μέσα από τον καρπό ξεπροβάλλει το βλαστάρι, το οποίο έφτιαξα από γρανίτη και αυτό δείχνει ότι είναι σκληρό, δυνατό, υγιέστατο και συμβολίζει την ελπίδα».

Παράλληλα, ο κ. Περράκης εξήρε τη Greenagenda.gr για τη βράβευσή της στον θεσμό και σημείωσε: «Ζούμε σε έναν κόσμο και για αυτόν πρέπει να νοιαζόμαστε, όχι τόσο για τα υλικά αγαθά. Διότι αυτό που μένει είναι το περιβάλλον».

Ο Ιάκωβος Περράκης που ζει και δημιουργεί στην Ραφήνα, γεννήθηκε στα Υστέρνια της Τήνου το έτος 1954. Μετά το δημοτικό σχολείο, με την βοήθεια του δασκάλου Κωνσταντίνου Καρδαμίτση, μπήκε στην σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου, όπου διακρίθηκε στη ζωγραφική και στη γλυπτική. Με υποτροφία του Πανελλήνιου Ιερού  Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας, φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Στην αρχή της επαγγελματικής του καριέρας εργάστηκε με τον Γιάννη Κυραρίνη, πρώτα σαν βοηθός και έπειτα σαν εργοδηγός. Στη συνέχεια δημιούργησε δικό του εργαστήριο, και ασχολήθηκε με την παραγωγή έργων βυζαντινής, λαϊκής και κλασικής τέχνης. Έργα του υπάρχουν στην Ξάνθη, στην Πρώτη Σερρών, στο Βόλο, στη Λάρισα, στην Αθήνα, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου, στο Εμπορικό Κέντρο της Βάρκιζας και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές. Επίσης, εκτός Ελλάδας, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Αμερική. Το έτος 1991, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Μαρμαρογλυπτικής της Ιαπωνίας, με μεγάλη επιτυχία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση