Ο «Βίκτωρ» φέρνει πυκνές χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους

του  Νίκου Αβουκάτου

Το δεύτερο χαμηλό βαρομετρικό της χρονιάς ονομάστηκε «Βίκτωρ» ( η ονομασία δόθηκε από δεύτερο γράμμα της αλφαβήτου)  και θα έρθει τις επόμενες ώρες με χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά της Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου – Θεσσαλίας και ισχυρές βροχές σε Χαλκιδική, Ανατολική Θεσσαλία και Δυτική Πελοπόννησο.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται από αργά το βράδυ πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις, σε μεγάλο μέρος της χώρας.«Πιο θερμός  θα είναι ο «Βίκτωρ» από την «Αριάδνη» αλλά εξίσου επικίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα και αποκλεισμούς στη Βόρεια Ελλάδα» επεσήμανε ο φυσικός-μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης.

Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ιταλίας αναμένεται να επηρεάσει για τέσσερις ημέρες, τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο Βίκτωρ θα στροβιλίζεται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πάνω από τη Ν. Ιταλία, με πίεση στο κέντρο του στο εύρος των 1000-1002 hPa, προκαλώντας κύμα διαταραχών που θα επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα μας. Τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά της Αριάδνης, με:

  • ενισχυμένους νότιους ανέμους,
  • κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες (ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, όπου θα παρουσιάσουν εμμονή)
  • πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Δυτ. Στερεάς, της Δυτ. Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Β. Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.

«Αύριο Δευτέρα, οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου και τις Μακεδονίας θα προκαλέσουν προβλήματα. Αναμένεται να είναι έντονα τα φαινόμενα στην Εγνατία Οδό μέχρι και τον νομό Ημαθίας. Χιονοπτώσεις προβλέπονται σε όλες τις πόλεις της Δυτικής  Μακεδονίας και πρόσκαιρα σε Τρίκαλα, Καρδίτσα. Ισχυρές βροχοπτώσεις στα παράλια Λάρισας, Πιερίας και Μαγνησίας. Από την Τρίτη, οι βροχές θα είναι ισχυρές κυρίως στα δυτικά παράλια για αυτό οι οδηγοί να μη σταθμεύουν τα οχήματα τους. Σε επικίνδυνα σημεία λόγω πλημμυρών αναμένουμε να φουσκώσουν οι χείμαρροι στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια αφού θα λιώνουν τα χιόνια. Προσοχή δεν πρέπει να περάσουμε από πλημμυρισμένες εκτάσεις ακόμη και αν το ύψος του νερού είναι μόνο 20 εκατοστά» προειδοποίησε ο κ. Ντάφης.

Οι παρακάτω χάρτες δίνουν την κατανομή της πίεσης και του υετού (βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) για τις επόμενες ημέρες. (Πηγή meteo.gr)

victor 1

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση