Ο δήμος Θέρμης θρυμματίζει κλαδιά και ξύλα και φτιάχνει εδαφοβελτιωτικό (φωτο)

Σε οργανική εδαφοκάλυψη μετατρέπει τα κομμένα κλαδιά ο δήμος Θέρμης και η Αντιδημαρχία Πρασίνου – Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κάνοντάς τα πριονίδι, που είναι πιο εύκολο να διαχειρισθεί και παράλληλα να προσφέρει μεγάλη προστασία στο περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, χωρίς κόστος δημιουργείται μία εξαιρετικής απόδοσης εδαφοκάλυψη που περιέχει θρεπτικά συστατικά, απορροφά το άζωτο από το έδαφος βελτιώνει θεαματικά την ποιότητα του χώματος (ακόμη και σχεδόν άγονου χώματος), πετυχαίνουν να ελέγξουν την ανάπτυξη των αγριόχορτων, να βελτιώσουν τη διαχείριση του νερού ποτίσματος και τέλος να μας βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερες και αποδοτικότερες παραγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1990 πραγματοποιήθηκε έρευνα με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων ειδών οργανικών υλικών ως εδαφοκάλυψη και μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Ειδικά σε εδάφη που είναι σχεδόν άγονα.

Αξιολογήθηκαν 15 οργανικά υλικά εδαφοκάλυψης. Ανάμεσα στα οργανικά υλικά βελτίωσης του εδάφους που αξιολογήθηκαν ήταν: κομμένο γκαζόν, φύλλα, φλοιός δέντρων, και θρυμματισμένο ξύλο.

Το θρυμματισμένο ξύλο ήταν ένα από τα οργανικά υλικά με την καλύτερη απόδοση σε σχέση με την διατήρηση της υγρασίας, τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του χώματος, τον έλεγχο στην ανάπτυξη αγριόχορτων, στη μακροβιότητα των αποτελεσμάτων και τη βελτίωση του χώματος.

Τα οφέλη είναι άμεσα από τη χρήση θρυμματισμένου ξύλου και στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν χρήσιμο να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους συνδημότες μας ως εδαφοβελτιωτικού, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου – Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στέλιος Γκιζάρης, ώστε να αποκτηθεί γόνιμο χώμα.

Αναλυτικά τα οφέλη αφορούν στη βελτίωση του εδάφους, των φυτών και κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος.

Οφέλη στο έδαφος:

• Βελτίωση της δομής του εδάφους
• Βελτιώνει την κυκλοφορία των αερίων
• Αυξάνει τη διατήρηση του νερού και βοηθά στο φιλτράρισμα
• Αποτρέπει τη διάβρωση και συμπίεση του εδάφους
• Διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο έδαφος

Οφέλη για τα φυτά:

• Παρέχει θρεπτικά συστατικά στα φυτά

Οφέλη στο περιβάλλον:

• Ελέγχει την ανάπτυξη των παθογόνων και των επιβλαβών εντόμων
• Ενθαρρύνει την ανάπτυξη ωφέλιμων οργανισμών
• Ενθαρρύνει την βιοποικιλότητα
• Εξουδετερώνει τους ρύπους.

Οι ενδιαφερόμενοι δημότες που επιθυμούν να κάνουν ιδία χρήση – εδαφοκάλυψη των θρυμμάτων ξύλου και κλαδιών που παράγει η αρμόδια Αντιδημαρχία, μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Θέρμης και στο τηλέφωνο 2310478048.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση