Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τη HELMEPA

Η HELMEPA συνεχίζει την εκστρατεία της “Για το Θαλάσσιο Περιβάλλον,  τη  Ναυτιλία και τις Επιστήμες”, που υποστηρίζει το Bρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Τhe Lloyd’s Register Education Trust (The LRET), στη Θεσσαλονίκη μεταξύ  16  και 29 Μαΐου 2012

 

Την Τετάρτη 16 Μαΐου, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εγκαινίασε την περιβαλλοντική έκθεση της HELMEPA που φιλοξενείται στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. “Ευχαριστούμε την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος που συμπεριέλαβε τη Θεσσαλονίκη στην εκστρατεία της ” είπε. “Ο Θερμαϊκός, που επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες στην πόλη μας”πρόσθεσε μεταξύ άλλων “χρειάζεται τη συμβολή όλων μας για να απαλλαγεί από κάθε ρύπανση”.

Ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA Δημήτρης Κ. Μητσάτσος ανέφερε πως στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές. Ο Διευθυντής του Lloyd’s Register για την Ελλάδα, Θεοδόσης Σταματέλλος μίλησε για τους σκοπούς του The LRET και τις συνεχείς προσπάθειες της ναυτιλίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

 Την επομένη, Πέμπτη 17 Μαΐου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κώστας Ζέρβας άνοιξε την Ημερίδα της HELMEPA «Απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές: ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους». Μίλησε για τις δράσεις του Δήμου για έναν καθαρότερο Θερμαϊκό και τη βοήθεια που προσφέρει η εκστρατεία της HELMEPA στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών για καθαρότερες θάλασσες και ακτές.

 Τη ρύπανση με στερεά απορρίμματα στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο παρουσίασε στην Ημερίδα ο Συντονιστής Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της HELMEPA,Σ. Βολάκης. Ακολούθησε η Διευθύντρια Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης Θερμαϊκού Κόλπου της Γ.Γ. Μακεδονίας-Θράκης Ν. Τσικώτη που μίλησε για τις πηγές ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου. Ο κ. Κ. Κομνηνός του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Νομού Θεσσαλονίκης παρουσίασε το θέμα της Διαχείρισης αστικών απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

 Την προστασία της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα ανέλυσε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Φορέα Διαχείρισης   Ε. Παπαδράγκα. Τέλος, το σημαντικό θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρουσίασε η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Ε. Βαφάκη.

 Την Ημερίδα έκλεισε ο Δήμαρχος τονίζοντας πως πρέπει να αλλάξει το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και να ανατεθούν αρμοδιότητες για τη βιώσιμη διαχείριση παράκτιων περιοχών στους ΟΤΑ, οπότε ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα γίνει πρότυπο βιώσιμης πόλης. Επιδίδοντας στο Δήμαρχο το θυρεό της Ένωσης, ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA ευχήθηκε επιτυχία στις προσπάθειες ώστε ο Θερμαϊκός να δώσει στη Θεσσαλονίκη το περιβάλλον που της έταξε η φύση.

 Την έκθεση θα επισκεφθούν 1.200 μαθητές Δημοτικών Σχολείων ενώ θα παραμένει ανοιχτή για το κοινό κάθε ημέρα (17:30-19:30). Παράλληλα γίνονται δράσεις σε σχολεία που άρχισαν την Παρασκευή 18 Μαΐου στο 19ο Δημοτικό Σχολείο με παρουσίαση από τη HELMEPA περιβαλλοντικών θεμάτων και συμμετοχή των παιδιών σε ανακύκλωση μέσα στην τάξη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!