Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜMΑΤΩΝ

του Νίκου Αβουκάτου

Οι δημότες στα Τρίκαλα εδώ και δεκαετίες έχουν υιοθετήσει με επιτυχία την χρήση ποδηλάτου στην καθημερινότητά τους και τώρα ήρθε μια νέα πρόκληση για αυτούς. Αυτή είναι η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή που θα έρθει να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής τους και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών  στην  πηγή  και να την εφαρμόσει στην καθημερινότητα του ο δημότης. «Στόχος είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται σε επίπεδο δήμου, με αποτέλεσμα τα απόβλητα που παραμένουν σε σύμμεικτη μορφή και όταν οδηγούνται σε επεξεργασία και τελική διάθεση να είναι σημαντικά μειωμένα έως 65 με 70% έως το 2020», επισήμανε ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στη Greenagenda.gr.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, «πρέπει να περάσουμε σε ένα αναβαθμισμένο στάδιο διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, στο οποίο, πλέον, η συμμετοχή του δημότη να παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο».

Βασικό στοιχείο του προτεινόμενου ΤΣΔ είναι η διαχείριση των αποβλήτων ως αξιοποιήσιμων πόρων, όπου ο κάθε σωστά ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος κάτοικος του Δήμου Τρικκαίων θα έχει ενεργό συμμετοχή στη βιώσιμη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων, συνεισφέροντας στην επίτευξη των στόχων. Με τη συμμετοχή στα προγράμματα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των διαφόρων επιμέρους ρευμάτων αποβλήτων, ο πολίτης από μέρος του προβλήματος μετατρέπεται σε μέρος της λύσης, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων, σε συνδυασμό με την κατασκευή και λειτουργία των απαιτούμενων εγκαταστάσεων αποκεντρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. «Είναι ένα μεγάλο  βήμα, ελπίζω  να  μπορέσουμε  να πλησιάσουμε  τους στόχους», τόνισε ο γενικός διευθυντής  της Π.Α. ΔΥ. Θ. Α.Ε Ορέστης Πλιάσσας.

Μέχρι σήμερα, ο δημότης καλείται να κάνει έναν απλό διαχωρισμό σε ανακυκλώσιμα και σύμμεικτα (μπλε και πράσινος κάδος). Από εδώ και στο εξής όμως, σύμφωνα με τον δήμαρχο, καλείται να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα-αξία της Διαλογής στην Πηγή και να την εφαρμόζει στην καθημερινότητά του ως εξής:

- Το χαρτί-χαρτόνι στον κίτρινο κάδο.
- Τα πλαστικό-γυαλί-μέταλλο στον μπλε κάδο (εναλλακτικά το γυαλί και στους ειδικούς κώδωνες).
- Τα βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο.
- Να αρχίσει να κάνει οικιακή κομποστοποίηση (όπου αυτό είναι εφικτό).
- Τα πράσινα (κλαδέματα, γκαζόν, κ.λπ.), εφόσον δεν τα αξιοποιεί διαφορετικά, να τα πηγαίνει στο πράσινο σημείο.
- Τα υπόλοιπα στον πράσινο κάδο.

«Γίνεται κατανοητό ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των δημοτών, με στόχο να πεισθούν ότι έτσι πρέπει να γίνει, ώστε να ενστερνισθούν την όλη διαδικασία και να την εφαρμόζουν», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, καθιερώνεται η υποχρέωση των δήμων να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν Τοπικά Σχέδια αποκεντρωμένης Διαχείρισης αποβλήτων, στο πλαίσιο των Εθνικών και των Περιφερειακών Σχεδιασμών. Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης (ΤΣΔ) έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και στα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (ΕΣΠΔΑ). Κάθε δήμος έχει την υποχρέωση να θέσει στόχους, οι οποίοι να καλύπτουν, τουλάχιστον, αυτούς που έχουν τεθεί σε εθνικό και θα τεθούν και σε περιφερειακό επίπεδο.

pin1

pin2

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση