Ο «Ευαγγελισμός» ανακυκλώνει και προσφέρει

Όσοι έχετε επισκεφτεί πρόσφατα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αθήνας, τον «Ευαγγελισμό», σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού που έχουν τοποθετηθεί στους χώρους του θεραπευτηρίου. Πρόκειται για το πρώτο νοσοκομείο της χώρας που κάνει πράξη την ανακύκλωση αστικών απορριμμάτων και διαθέτει τα χρήματα για καλό σκοπό.

«Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί προτεραιότητα στο νοσοκομείο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων από τις λοιμώξεις» θα πει η Διοικήτρια του Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ», Νάγια Γκουλάκη-Μητσάκη, σε ημερίδα που διοργάνωσε το νοσοκομείο σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής για τις προοπτικές στη διαχείριση αστικών και υγειονομικών αποβλήτων.

Την πρωτοβουλία της ημερίδας είχε ομάδα ευαισθητοποιημένων εργαζόμενων του νοσοκομείου. Ο στόχος να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα οφέλη της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων. Οφέλη τόσο για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση χρημάτων, που τόσο έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία σήμερα, όσο και για την προστασία των εργαζομένων από την έκθεση τους στα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα. Έννοιες όπως κυκλική οικονομία, πρόληψη και επαναχρησιμοποίηση, ευρωπαϊκή οδηγία διαχείρισης αστικών και νοσοκομειακών αποβλήτων, εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός συζητήθηκαν εκτενώς και αναλύθηκαν από ειδικούς.

Αφορμή για τη διοργάνωση, αποτέλεσε η συμμετοχή του «Ευαγγελισμού» σε πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ. «Από τον Μάιο του 2017 που τοποθετήθηκαν στο νοσοκομείο οι πρώτοι κάδοι συλλογής χαρτιού, μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 συγκεντρώθηκαν 16 τόνοι χαρτιού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 300 κορμούς δέντρων» θα πει χαρακτηριστικά η Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος του ΕΔΣΝΑ, Σοφία Κορωναίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυρία Κορωναίου μόνο για τον Φεβρουάριο του 2018 συγκεντρώθηκαν 32 τόνοι καθαρού χαρτιού. Ποσότητα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου όχι μόνο ανταποκρίθηκαν αλλά κινητοποίησαν ασθενείς και επισκέπτες του νοσοκομείου. Επίσης ενημερώνουν όλους μας για υλικά που έχουμε στα σπίτια μας και περιέχουν υδράργυρο, όπως θερμόμετρα και πιεσόμετρα, να τα παραδίδουμε στα νοσοκομεία επειδή θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα και χρήζουν ειδικής διαχείρισης. Τα έσοδα από την πώληση του χαρτιού που συγκεντρώνει ο «Ευαγγελισμός» διατίθενται για κοινωφελή σκοπό και ιδιαίτερα για την έκδοση βιβλίων για τυφλούς.

Σύμφωνα με το Athensvoice.gr, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μιλώντας για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό κάλεσε τους εργαζόμενους του «Ευαγγελισμού» να γίνουν οι πρέσβεις της ορθής διαχείρισης. «Εσείς οι γιατροί και οι νοσηλευτές καταλαβαίνεται καλύτερα από το καθένα τη διασύνδεση της υγείας σε σχέση με το περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «το αντίδωρο στη ζωή από τη σωτηρία κάποιου συνανθρώπου μας δεν πρέπει να το γυρίζουμε σε μόλυνση για το περιβάλλον».

Ας ευχηθούμε ο «Ευαγγελισμός» το θεραπευτήριο που μετράει 1,5 αιώνα ζωής και είναι συνυφασμένο με την Αθήνα να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση